‘Škole nisu žarišta koronavirusa, a djeca nisu asimptomatski prijenosnici’: Idući tjedan dubinsko snimanje učenika u Zagrebu

Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Rezultati nedavnog ispitivanja učestalosti antigena virusa SARS-COV-2 pokazali su da se učenike ne može smatrati asimptomatskim prijenosnciima korone, a škole nisu žarišta njegova prijenosa.

Taj je podatak objavljen u petak na stručnom skupu Izgradnja otpornih obrazovnih sustava u pandemiji COVID-19: podrška u očuvanju mentalnog zdravlja djece i njihovih obitelji što su ga organizirali gradski uredi za obrazovanje i za zdravstvo te Povjerenstvo za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba.

U idućim tjednima bit će provedeno dubinsko snimanje

S rezultatima istraživanja sudionike skupa upoznala je pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Iva Milardović Štimac, navodeći da u testiranju sudjelovalo 19 škola, 12 osnovnih i sedam srednjih i 2290 ispitanika, 1925 učenika i 365 zaposlenika škola.

Na skupu je najavljeno da će u Zagrebu u idućim tjednima biti proveden screening (dubinsko snimanje) na populaciji djece u osnovnim i srednjim školama.

“Istraživanja nedvosmisleno pokazuju da nakon katastrofa, u koju se mogu ubrojiti i potres i pandemija, proces screeninga na probleme mentalnog zdravlja (…) omogućava ranu identifikaciju i usmjeravanje najugroženije djece i adolescenata ka primanju adekvatne pomoći”, rekao je Igor Mikloušić, voditelj projekta screeninga za djecu i mlade.

“Pravovremeno uočavanje promjena kod djece izazvanih proživljenim iskustvima ključno je za pružanje podrške i preveniranje dubljih negativnih posljedica za njihov daljnji razvoj”, kazala je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, priopćeno je Službe za informiranje Grada.


Komentari