Sjećate se Zagrepčana Ive i Mladena? Konačno su uspjeli posvojiti dvoje djece!

Facebook/Ivo Šegota

Borba istospolnog para, Ive i Mladena, protiv hrvatske birokracije i predrasuda trajala je pune tri godine, a njihove je napore da posvoje djete pratila čitava javnost. Ta je priča konačno gotova a oni su najavili kako od sada više neće izlaziti u medije niti davati javne izjave.

Za udomiteljstvo su se prijavili prije pune tri godine, a svaki puta kada se učinilo da će im posvajanje konačno uspjeti, pojavila se nova prepreka. Ivo i Mladen tužili su i državu kad su ih odbili da budu udomitelji. Slučaj je na kraju završio na Ustavnom sudu koji je početkom veljače ove godine odlučio da istospolni parovi imaju pravo udomiti djecu.

“Jako smo zadovoljni i sretni jer su, izgleda, naši argumenti prihvaćeni. Odluka Upravnog suda upravo je potvrđena odlukom Ustavnog suda” rekao je tada medijima Ivo Šegota. U odluci suda, koji je razmatrao prijedloge za ocjenom ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, između ostalog, stajalo je kako Zakon o udomiteljstvu proizvodi diskriminatorne učinke. Nije ukinut, ali mora se tumačiti tako da se nikome, bez obzira na spolnu orijentaciju, ne smije uskratiti to pravo. No to veselje nije dugo potrajalo, piše 24 sata.

Ustavni je sud tada  zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u “javnoj usluzi udomljavanja”, bez obzira na to jesu li u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici. No, Centar za socijalnu skrb Zagreb čak je dva puta odbacivao zahtjev ovoga para za udomiteljstvom.

Ipak, prije dva mjeseca Visoki upravni sud u Zagrebu donio je odluku po kojoj Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku mora platiti većinu troška suđenja na Upravnom sudu. Time je, zapravo, potvrdio raniju presudu nižeg, Upravnog suda u Zagrebu, koji je u prosincu prošle godine poništio rješenje Ministarstva, prema kojemu je Šegoti i Kožiću bio onemogućen pristup procjeni za udomitelje.

Šegota i Kožić su u tim trenucima bili pri kraju nove procjene za udomiteljsku licencu.
Udomljavanje i posvajanje djece u javnosti često se poistovjećuje iako to nije ni približno isto. Djeca udomljavanjem dobivaju dom, ali ih udomitelji ne posvajaju, nego o njima vode brigu i za to primaju udomiteljsku naknadu. To je dosad istospolnim partnerima bilo onemogućeno. No Ivo i Mladen trogodišnju bitku su okončali i danas odgajaju dvoje djece daleko od očiju javnosti, kao što su i na početku bitke obećali. Njihov slučaj i borba trebali bi olakšati put drugim parovima koji također požele pružiti dom djetetu, piše spomenuti portal.


Komentari