Sindikat umirovljenika napao Jelenu Veljaču: Podnijeli pritužbu zbog dobne diskriminacije

Damjan Tadic / Goran Mehkek / CROPIX

Sindikat umirovljenika Hrvatske uputio je pučkoj pravobraniteljici pritužbu na stavove Jelene Veljače koja je izrekla u emisiji “Nedjeljom u 2” 20. listopada 2019. godine.

Okršaj Veljače i Stankovića u studiju: ‘Vi ste bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći, vi ne razumijete’

Smatraju da je na račun starije osobe, konkretno Slavena Letice, iznijela diskriminatorne stavove na temelju dobi, piše Jutarnji.

Na upit da komentira tekst sociologa Slavena Letice o njezinoj inicijativi #SPASIME, a koju je ocijenio “prodavanjem glamurozne humanitarne magle“, Veljača je, između ostalog, izjavila kako je “Slaven Letica čovjek koji ima 72 godine, a jedini motiv takvog teksta je da ostane živ na medijskoj sceni, oživljavanje, reakcija; uzeti komadić kolača te medijske priče na bilo koji način“, ističu.


Sindikat smatra da je Jelena Veljača time na neprimjeren način, neopravdano i nepravno, diskvalificirala izrečeno od strane sociologa Letice isključivo temeljem njegove dobi, a tek sporadično ulazeći u njegove ciljeve, koji također predstavljaju diskriminaciju temeljem dobi, jer mu se imputira da želi “ostati živ“, “oživjeti“, sve na njezin račun. Riječ je o nevjerojatno okrutnoj diskvalifikaciji indirektnog sugovornika na temelju dobi, poručuju.

Takva Veljačina kvalifikacija predstavlja i poticanje na diskriminaciju, jer poziva na neuvažavanje mišljenja osoba starije životne dobi. Treba napomenuti i da se radi o popularnoj javnoj osobi, čiji stavovi utječu na formiranje mišljenja javnosti, nastavlja se u pritužbi koju potpisuje predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović.

Podsjećaju da je diskriminacija na temelju dobi tek je u novije vrijeme uključena u antidiskriminacijsko pravo. Stereotipi prema starijima duboko su zaživjeli u društvu, pa se diskriminacija spram starijih vrlo često tretira manje ozbiljno od diskriminacije po nekim drugim osnovama, što je vjerojatno razlogom da mnogi ugledni i glasni zagovornici ljudskih prava nisu javno reagirali u ovom slučaju.

Napominju kako su i aktivisti Sindikata umirovljenika Hrvatske podržali dosadašnje prosvjedne akcije u organizaciji Veljače i njezine inicijative, koje su probudile masovnu senzibilizaciju javnosti za patnje i institucionalnu diskriminaciju žrtava spolnog zlostavljanja, no stvarni teret na to stavlja njezino neprepoznavanje širine pojma diskriminacije i percepcije starijih osoba kao najčešćih žrtava obezvrjeđivanja u društvu.

Zbog svega navedenog, Sindikat umirovljenika traži od pučke pravobraniteljice Lore Vidović da utvrdi diskriminaciju i sukladno Zakona o tome obavijesti javnost te počiniteljicu diskriminatornog javnog istupa.

Komentari

loading...