Sindikat tražio i djelomično dobio: Ovim umirovljenicima mirovina će se dostavljati poštom

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX/ Ilustracija

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske zatražili su pokretanje inicijative dostave mirovina putem pošte.

“Žurno pokrećemo inicijativu da se uvede privremena mogućnost dostave mirovine poštom temeljem telefonske prijave korisnika mirovine. Svakodnevno se telefonskim i elektronskim upitima obraćaju umirovljenici i rodbina umirovljenika, upozoravajući na problem dostave mirovina većini umirovljenika, osobito onima koji žive sami, isključivo putem banaka, jer izolacijom obaveznom za starije građane te obustavom javnog prijevoza, nemaju nikakve mogućnosti primanja svoje mirovine”, stoji u priopćenju umirovljeničkih udruga.

Na taj problem upozoravaju još od 2014. godine, kada je ukinuta mogućnost dostave mirovine poštom svima koji su od tada umirovljeni te ih sada prima samo osamdesetak tisuća korisnika.

Na poziv je reagirala Hrvatska pošta koja u suradnji s Hrvatskom poštanskom bankom, organizira dostavu mirovina na kućni prag svim korisnici koji primaju svoje mirovine putem tekućeg računa Hrvatske poštanske banke.

Zahtjev se može uručiti na nekoliko načina:

“U obrascu će se osim svih obveznih polja, naznačiti i iznos za dostavu. Nakon zaprimanja obrasca bilo kojim od navedenih kanala, Hrvatska pošta vrši autorizaciju s Hrvatskom poštanskom bankom te se organizira dostava novca putem poštara uz pripadajući nalog”, navode iz Hrvatske pošte.


Komentari