SINDIKAT POLICIJE OŠTRO SE OBRATIO RAVNATELJU: ‘Hoćete li podnijeti ostavku zbog zataškavanja prometne nesreće i dvostrukih kriterija!?’

Tomislav Kristo / CROPIX

Sindikat policijskih službenika u subotu se obratio Ravnateljstvu policije otvorenim pismom koje prenosimo u cijelosti.

“Poštovani glavni ravnatelju policije, gospodine Milina,

ponovno iz medija doznajemo o „nestašlucima“ visokih rukovoditelja u MUP-u pa tako danas o slučaju PROMETNE NESREĆE POD UTJECAJEM ALKOHOLA VODITELJA ZAGREBAČKOG PNUSKOK-A koja se dogodila prije par mjeseci na području Velike Gorice.

Doista nas, kao i cjelokupnu hrvatsku javnost, sada već počinju brinuti Vaši dvostruki kriteriji u toleriranju određenih neprimjerenih i nedozvoljenih ponašanja pojedinih rukovoditelja. Podsjetit ćemo Vas da smo Vam do sada uputili tri otvorena pisma s vrlo „teškim“, a zapravo vrlo jednostavnim pitanjima, koja se tiču Vaših dvostrukih kriterija u slučajevima razrješenja Vašeg zamjenika i načelnika PU krapinsko-zagorske te neprocesuiranja i zataškavanja slučaja načelnika PU zagrebačke na koji niti nama niti javnosti do sada niste dali nikakve odgovore, pa čak niti nakon lažnog demantija PU zagrebačke na naše otvoreno pismo Vama. Od toga nije niti prošlo tjedan dana i ponovno u javnosti „curi“  novi „nestašluk“ sa slučajem zataškavanja prometne nesreće pod utjecajem alkohola još jednog visokopozicioniranog rukovoditelja kojem se u miru i tišini i daleko od ušiju i očiju javnosti događa samo disciplinski postupak u kojem je kažnjen blaže nego mnogi „obični“ policajci za sličnu situaciju prometne nesreće pod utjecajem alkohola kada budu čak i suspendirani do okončanja disciplinskog postupka.

Ovaj puta postavit ćemo Vam samo par pitanja u interesu javnosti:

1.        Mislite li da je zbog prekoračenja brzine trebao biti razriješen dužnosti Vaš zamjenik, a da zbog puno težeg prekršaja (vožnje pod utjecajem alkohola s posljedicom prometne nesreće) to nije trebao voditelj zagrebačkog PNUSKOK-a?

2.        Zašto o tome nije obaviještena javnost čime se policija, kojim Vi rukovodite, ponovno dovodi u situaciju da joj se ruši ugled i smanjuje povjerenje građana jer iz javnih komentara vidljivo je da građani i pojedini mediji s razlogom to tumače kao novi pokušaj zataškavanja i kako da građani imaju više povjerenja u policiju?

3.        Zašto ponovno imate dvostruke kriterije i do kada mislite štititi samo pojedine rukovoditelje te kršiti odredbu čl. 15. st. 2. Zakona o policiji koja Vam decidirano propisuje da ste DUŽNI pravedno i jednako postupati prema svim policijskim službenicima?

4.        Hoćete li nakon ove sramote za policiju podnijeti ostavku na dužnost glavnog ravnatelja policije?

5.        Dugujete li određena objašnjenja ministru i premijeru te Vladi RH čije ste povjerenje dobili da savjesno, pravedno i pošteno upravljate i predstavljate policiju jer ne odgovarate na pitanja niti nama niti medijima?

S poštovanjem u iščekivanju Vaših odgovora na ova i mnoga druga pitanja koja smo Vam postavili s nadom da ta pitanja nećemo u konačnici morati postaviti premijeru Andreju Plenkoviću te da mi kao Sindikat moramo preuzeti ulogu policije podnošenjem odgovarajućih kaznenih prijava kako protiv onih koje ste trebali procesuirati tako i protiv Vas jer ste propustili obaviti dužne radnje na koje Vas zakon obvezuje.

Mario Puškarić, predsjednik Sindikata policijskih službenika”


Komentari