Sindikat KBC-a Zagreb podržava štrajk: ‘Radnici će i dalje biti diskriminirani’

Foto: Pixabay/Ilustracija

Sindikat KBC-a Zagreb priopćio je da podržava eventualni štrajk u organizaciji reprezentativnih sindikata u zdravstvu pod uvjetom da se kroz nove pregovore dodatno korigiraju dodaci za posebne uvjete rada, prenosi Index.

Reprezentativni sindikati u zdravstvu – Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske parafirali su s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem povećanje plaća za tri posto na uvjete rada i četiri posto na odgovornost za zdravstvene i nezdravstvene djelatnike u procesu dijagnostike i liječenja, no to Sindikat KBC-a Zagreb ocjenjuje “mrvicama sa stola”.

Radnici će i dalje biti diskriminirani i trpjet će štetu zbog različitih dodataka za rad u istim uvjetima, poručuje sindikat.

Naime, zdravstveno i nezdravstveno osoblje radi u istim uvjetima, ali imaju različite dodatke. Primjerice, u obdukcijskoj sali liječnik ima dodatak od 20 posto, a pomoćnik obducenta (nezdravstveni radnik s NSS-om) osam posto, upozorava se u priopćenju.

Sindikat iznosi brojne primjere koji dokazuju različite dodatke.

Dodatak od 20 posto imaju intervencijski kirurg i medicinska sestra-tehničar dok dodatak od 25 posto ima inženjer radiologije s kojim rade u timu u istoj angiosali pod rendgenskim snopom zračenja.

Magistar farmacije prima dodatak od 16 posto u centralnoj pripremi citostatika, a farmaceutski tehničar za isti taj rad dobiva dodatak od 25 posto.

Citoskriner ima veći dodatak u odnosu na tehničare i inženjere na patologiji, transfuziji, mikrobiologiji, imunologiji, toksikologiji, medicinskoj biokemiji i slično.

Isti je dodatak od sedam posto za rad spremačica u niskoj, srednjoj i visokoj zoni rizika čišćenja, koji propisuje Nacionalni standard čišćenja bolnica, a kolektivni ugovor to nije ni razlučio.

Plaća radnika s NSS-om je ispod prosjeka zakonom predviđene bruto plaće od 3800 kuna bruto.

Sindikat KBC-a Zagreb stoga traži da pregovarački odbori reprezentativnih sindikata i vlade otvore nove pregovore oko dodataka na ime posebnih uvjeta rada, isprave i korigiraju postojeću diskriminaciju i spriječe nastavak štete koju bi radnici mogli trpjeti sljedeće četiri godine, kaže se u priopćenju.


Komentari