Sindikat ističe loše stanje predškolskih odgojitelja: Uvjeti su nehumani, Grad ne provodi zakone i propise

Pixabay

Iz sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske poslali su otvoreno pismo ministrici obrazovanja Blaženki Divjak u kojem upozoravaju da odgojitelji u predškolskim ustanovama, kao prvi učitelji, nisu dobili na važnosti koja im pripada unutar njezina Ministarstva i da su suočeni s lošim uvjetima rada.

Istaknuli su i kako još ne znaju što se namjerava poduzeti kako bi uvjeti rada zaposlenih u dječjim vrtićima bili humaniji te kako bi smjernice i ciljevi s papira postali njihova stvarnost, piše Index.

Ministricu Divjak u pismu su izvijestili da jedinice lokalne uprave i samouprave i Grad Zagreb ne provode zakone i propise koji reguliraju tu djelatnost i da bi taj problem trebalo riješiti Ministarstvo obrazovanja.

Tražili sastanak s ministricom

Zbog toga su, kažu, poslali više zamolbi za sastanak na kojem su ministrici željeli iznijeti probleme i predložiti rješenja, ali nikada nisu dobili nikakav odgovor.


“Odgojitelji rade u iznimno stresnim situacijama, pod pritiskom, s velikim brojem djece u grupi, što dovodi u pitanje provođenje odgojno-obrazovnog rada na kvalitetan način. Odgojitelji odrađuju puno više sati rada s djecom od zakonski dopuštenog, a nisu im priznati kao prekovremeni rad”, ističu iz sindikata.

Podsjećaju i kako je i u sustavu sve više djece s teškoćama u razvoju, ali bez dodatnih odgojitelja za pomoć i potporu skupini, a odgojitelji u privatnim i vjerskim vrtićima opterećeni su radom na više poslova. Također smatraju da je premalo novih dječjih vrtića s obzirom na potrebe.

Zbog tih problema odgojitelji odlaze, a u sustav se uvode nestručne i nekompetentne osobe, upozoravaju iz sindikata.

“Samo motivirani radnici mogu podignuti vrtiće na stručnu i višu razvojnu razinu”, poručuju iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture te ističu da veliku odgovornost odgajatelja zasad prepoznaju i cijene samo roditelji.

Komentari

loading...