Sindikalist najavio skuplje karte, iz ZET-a tvrde drugačije: ‘Socijalno smo osjetljivi prema korisnicima’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Sindikata ZET-a Dražen Jović gostovao je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 te najavio lošu vijest za korisnike javnog prijevoza. S obzirom na rast cijena energenata, građevinskog materijala i inflaciju, Jović je otkrio da će doći i da “treba doći do korekcije cijena ZET-ovih karata”.

Objašnjava da je za cijenu polusatne karte koja košta četiri kune, moguće kupiti 0,33 litre benzina.

“Teško je izračunati koliko bi točno trebala biti karta, ali vjerojatno će se kretati negdje oko 8 kuna, što bi bilo negdje otprilike realno s obzirom na trenutna poskupljenja”, izjavio je šef sindikata ZET-a i dodao da bi postojeće karte od 4,7 i 10 kuna trebalo objediniti u jednu kartu s jedinstvenom cijenom.

Govori i da se subvencije ZET-a u prosjeku kreću od od 500 do 700 milijuna kuna na godinu i da se subvencionira upravo razlika u kartama.

“Nikad ZET neće imati kartu u realnoj tržišnoj cijeni jer bi ona apsolutno bila neprihvatljiva krajnjim korisnicima Mislim da građanima treba pošteno reći da će doći do poskupljenja”, kaže Jović i smatra da će doći i do poskupljenja komunalnih usluga.

“Nitko ne želi niti priziva nekakvo poskupljenje, ali ja govorim da bi trebali biti, na kraju krajeva, realni, s obzirom na trenutnu situaciju i na svjetskim tržištima, i kod nas što se događa, s obzirom na masu poskupljenja, teško ćemo moći, ako se ovakav trend nastavi, obraniti na nekakav duži period određena poskupljenja”, ustvrdio je.

Kaže i da ZET ima velikih problema zbog manjka ljudi i dijelova te da zbog svega što im se događa ne mogu u potpunosti ispoštovati predviđeni vozni red. Dodaje i da su uvjeti rada teški te da su njihovi radnici “čarobnjaci” jer rade na strojevima starima po 50 godina i još starijim objektima.

No, iz Grada ne dijele mišljenje sindikalista.

“Grad Zagreb i Zagrebački električni tramvaj socijalno su osjetljivi partneri prema korisnicima prijevozne usluge i na tim temeljima se definira tarifna politika, no trenutno nemamo u najavi poskupljenje usluga prijevoza”, poručio je Domagoj Zeba iz Službe za odnose s javnošću ZET-a za Dnevno.


Komentari