Sindikalist Mihalinec nepopustljiv: Bez obzira ima li novca ili ne štrajkamo do kraja

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

I danas se nastavlja cirkularni štrajk u osnovnim i srednjim školama,nakon što su jučer bez nastave bila djeca i učenici u Gradu Zagrebu, danas nastave nema u Splitsko-Dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

U podne će se održati nova konferencija za medije Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na kojoj će predsjednici Sanja Šprem i Branimir Mihalinec izvijestiti o štrajku u osnovnim i srednjim školama i i najaviti daljnji tijek štrajka.

Štrajk su za sutra najavili i fakulteti te će i Sindikat znanosti i visokog obrazovanja na svojoj press konferenciji izvjestiti o drugom danu štrajka.

U emisiji Hrvatskoga radija “U mreži prvog” u srijedu ujutro, također se govorilo o situaciji u obrazovanju. Branimir Mihalinec na početku je komentirao činjenicu da iz Vlade ne stiže poziv na sastanak oko koeficijenata složenosti poslova. Također, pitanje je i koliko će sredstava biti u proračunu za nadolazeću 2020.

“Mi smo krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva. Sa strane Vlade obmanjuju javnost da su naši zahtjevi zadovoljeni. Ljudi u osnovnom i srednjem školstvu spremni su nastaviti štrajk do kraja, bez obzira hoće li doći do raspada koalicije ili ne, ima li u proračunu novca ili ne. Što se proračuna tiče, on je gotov kada ga usvoji Hrvatski sabor. Mi očekujemo i vjerujemo da ćemo konačno sjesti za stol”, rekao je Mihalinec.


Mihalinec dodaje i da bez podrške ministrice Blaženke Divjak njihovi zahtjevi ostaju jednaki, tako da ga ne brine previše situacija oko odnosa HDZ-a i HNS-a.

Zaostajanje plaća ne rješava se na ovaj način, ističe pomoćnik ministrice Stipe Mamić.

“Ponuđenim Vladinim prijedlogom rasta osnovice, dolazimo na razinu rast plaća od gotovo 20-ak posto u zadnje tri godine. To je rast plaća koji nije zabilježen u zadnjih 20 godina. S obzirom na najave usporavanja gospodarskog rasta kod naših glavnih partnera Njemačke i Italije, pitanje je kada ćemo imati priliku da ponovimo takav rast”, rekao je.

Potpredsjednica Splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Marita Guć ističe da je od škole do škole različita situacija oko potpore štrajku. Potpora roditelja štrajku, govori statistika, je na razini 50ak posto. “Prvi se puta dogodilo da dobivam pozive podrške roditelje, iznoseći podatke od odazivu u njihovoj školi”, kazala je.

Komentari

loading...