Šikić otkrila planiraju li se dodatna ograničenja u Zagrebu: ‘Neka ljudi donesu dozu opreza i u taj dio života’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U Zagrebu su u srijedu zabilježena 464 nova slučaja zaraze koronavirusom. O brojkama je govorila zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdrastvo Dr. Andrija Štampar, Sandra Šikić.

“Mogu reći da ovih dana bilježimo stabilne brojeve, ne bilježimo dodatni rast. Ove nove mjere sigurno su donijele učinke i nadamo se da će taj stabilni trend ostati i da ćemo bilježiti i daljnji pad. No, to sve ovisi o nama samima, o našem ponašanju”, rekla je Šikić za RTL.

Izjavila je i da “što je veći broj oboljelih, onda su i teže kliničke slike.”

“U RH danas imamo najveći broj preminulih i sućut svim obiteljima koji su nekoga izgubili. No, što je veći broj oboljelih onda su i teže kliničke slike, a samim time i najgori ishodi.

Možemo reći da u ovom stupnju epidemije s ovolikim brojem oboljelih, nemamo istaknuta žarišta, nego je lokalna transmisija velika, virus se širi horizontalno s jedne osobe na drugu stoga su naročito potrebne ove mjere distance, nošenje maski”, objasnila je Šikić.

‘Apeliramo na ljude da blagdane provedu u najužem krugu obitelji’

Otkrila je i planiraju li se dodatna ograničenja u metropoli što se tiče okupljanja.

“Pričekat ćemo kraj ovog tjedna Nacionalni stožer najavio je strože mjere, koje će se onda primjenjivati i u gradu Zagrebu. A s obzirom na predstojeće blagdane, Novu godinu apeliramo na ljude da to odrade u najužem krugu obitelji, da se ne posjećuju i da tu dozu opreza unesu i u taj dio života”, rekla je.

Govorila je i o tome hoće li biti posebnih uputa za Snježnu kraljicu, ali i o žičari.

“Pa svakako, što se tiče Snježne kraljice za profesionalno skijanje vrijede preporuke kao i za sva profesionalna sportska natjecanja koja će se strogo poštivati.

Što se tiče žičare sigurna sam da će se uvesti sve epidemiološke mjere predostrožnosti da se taj dio odradi uz minimalni rizik”, rekla je Šikić.


Komentari