Seizmolog Kuk ima dobre vijesti: ‘Veća je vjerojatnost da je ovo bio najjači potres i da će idući biti slabiji’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon snažnog potresa danas, seizmolog Krešimir Kuk odgovorio je na pitanje hoće li sve biti u redu.

“Sve u redu je relativno. U epicentralnom području su razmjeri šteta strašni, tako da tamo sigurno nije u redu, no službe i država funkcioniraju, nažalost imali smo iskustva i čini se sve da efekti budu što manji”, rekao je Kuk za RTL.

Otkrio je i je li ih iznenadilo da se dogodio potres magnitude iznad šest po Richteru.

“Iznenadilo nas je u smislu da nismo očekivali da će se i zagrebačko epicentralno područje prije nekoliko mjeseci i područje Pokuplja u ovoj godini odraditi svoje seizmičke aktivnosti. Nije nas iznenadilo u smislu da se tamo događaju potresi. Takav je bio i 1909. godine. Mi smo to upozoravali i to jesu, u okolici Zagreba, medvedničko podruje, Pokuplje, mjesta gdje su potresi najjači”, rekao je Kuk.

Rekao je kako je to što se potres osjetio sve do Napulja normalna pojava.

“Osjetio se i u Sloveniji i čak u Njemačkoj. To je potres velike snage, oslobođena je velika količina energije i ti valovi onda pređu i nekoliko stotina kilometara noseći dovoljno energije da zatresu i tamo, zato se osjetio. To je normalna pojava”, objasnio je.

Objasnio je kako je to “jače od nekih atomskih bombi koje su bile korištene.” Na pitanje ima li gradonačelnik Petrinje pravo kada je to usporedio s Hirošimom odgovorio je potvrdno.

“Da, nažalost, naša gradnja je loša i stara i to je najprije razlog što imamo tako velike štete i žrtve, ali to nam je poznato. Sva novija gradnja, zgrade izgrađene prema suvremenim protupotresnim standardima su ovaj potres istrpile bez problema”, objasnio je.

Objasnio je i što nam slijedi u sljedećim danima.

“Uvijek nakon jakog potresa dolazi serija slabijih, koja je duža i jači su potresi što je glavni bio jači. Nekad se događa da serija počne slabijim potresima, nazivaju se prethodni potresi tom glavnom. To je nas zadesilo jučer. Imali smo nekoliko jačih potresa, jačih od prosjeka, pa smo se svi ponadali da je to maksimum, ali ovoga puta se pokazalo da je 6,2 magnituda, poput onog 1909. u istom području. Ono što je dobro, ako je išta dobro, jest da je to maksimalna jačina koja se na tom području može dogoditi. U terminima vjerojatnosti, o kojoj se u seizmologiji ne govori, veća je vjerojatnost da je ovo bio najjači potres i da će idući biti slabiji.

Potresi nikad nisu pravilno raspoređeni u vremenu. Prečesto se to čuje pa neki znaju računati da smo sto godina mirni”, rekao je seizmolog Kuk.

Komentari