Šef ATJ Lučko: ‘Slijedi jedna dugotrajna borba za Kijev i potpuno odsijecanje istočne i zapadne Ukrajine’

Foto: Screenshot RTL

U  RTL-a Danas Andrija Jarak razgovarao je s prvim šefom Antiterorističke jedinice Lučko Markom Lukićem o ratu u Ukrajini

čili pružiti otpor prosvjedom protiv Rusa. Kaže kako je očekivao neku drugu vrstu otpora.

“Molotovljevim koktelima se to rješava kao u drugim dijelovima Ukrajine. Tako da sam malo iznenađen s potezima Ukrajinaca koji ovih dana pokazuju otpor. Nema mirnog prosvjeda ako ti netko na takav način ulazi u zemlju, vrši agresiju i ubija stanovništvo i ruši gradove”, smatra Lukić.

Ipak, naglašava Lukić, ovo je zločin ruskih vojnika nad civilima koji su pokazali ne prihvaćanje njih kao agresora.

Foto: Screenshot RTL

Borbe za Kijev

Na pitanje koliko je vjerojatno da Ukrajince poraze proruske trupe na vlastitom tlu Lukić odgovara da nije – tako lako.

“Neće se Ukrajinci predati tako lako, ali kada se vi borite za ideju vlastite države. Kada ste uvjereni da ono što činite za vlastiti narod činite s najboljom namjerom, tada je svaki od vojnika spreman na maksimalnu žrtvu“, objasnio je Lukić za RTL Danas.

Kaže i da otpor koji Ukrajinci pružaju na prvoj crti obrane, pa i molotovljevim kotelima umjesto puškama govori koliko su požrtvovni.

Prema najnovijim vijestima koje dolaze iz Ukrajine, ruske snage počele su stezati obruč oko Kijeva, glavnog grada.

“Očekuje nas jedan dugi i iscrpljujući rat oko Kijeva. Vjerojatno procjenjuju da će ostale gradove lako osvojiti, a onda slijedi jedna dugotrajna borba za Kijev i potpuno odsijecanje istočne i zapadne Ukrajine”, rekao je Lukić za RTL Danas.

Na pitanje kako komentira činjenicu da će se Zelenski i Putin možda sjesti ‘oči u oči’ za pregovaračkim stolom Lukić odgovara:

“Zelenski previše forsira sastanak s Putinom. Ispada kao da mu se previše nudi. Putinovo izbjegavanje samo pokazuje da on neće stati i da će svoj zadatak odsijecanja Ukrajine voditi do kraja. To treba upozoriti nas i cijeli svijet da to nije rat nekog ograničenog karaktera. Rat će trajati duže nego što je predviđeno, a ukrajinski narod treba biti spreman na žrtvu za svoju slobodu”, zaključuje Lukić.


Komentari