SDP Zagrebačke županije ozbiljno optužuje: ‘Zašto je Mato Čičak lagao prvi dan?’ 

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

SDP Zagrebačke županije iznio je žestoku reakciju na uhićenje predsjednika HDZ-a Zagrebačke županije Dražena Barišića i reakciju na prvi dan Mate Čička.

Osim što Barišića i Peteka optužuju za političku trgovinu, otkrivaju i razloge ovih otpužbi, ali i nova imena, te tvrde: ”Krak Barišićebe hobotnice avršava kod Kožića”. Cijelo priopćenje donosimo u nastavku:

“Danas je uhićen predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, obrazac ponašanja, ali i suradnje s Elektrocentrom Petek iz Ivanić grada, za pretpostaviti je da je uspješno primjenjivao i izvan granica grada Velike Gorice jer s tvrtkom Elektrocentar Petek radili su i rade bliski Barišićevi suradnici i izvan Velike Gorice. 

Velika Gorica najveći je grad u Zagrebačkoj županiji i sad je jasno zašto je Barišiću bilo važno imati značajan utjecaj i u Zagrebačkoj županiji. Ne čudi stoga što je županijski HDZ predvođen Barišićem učinio sve da sa županom Kožićem preuzme vlast u Zagrebačkoj županiji te su zajedno političkom trgovinom promijenili volju birača Zagrebačke županije, koji su na prošlim lokalnim izborima izabrali Kožića u koaliciji sa SDP-om. Dužnost predsjednika skupštine Zagrebačke županije obnaša Barišićev suradnik – tajnik HDZ-a Zagrebačke županije Mato Čičak i načelnik općine Rugvica, koji je danas ekspresno prisegnuo u Hrvatskom saboru kao zamjena Dražena Barišića, kako bi se osiguralo 76 ruku vladajuće većine.

Dražen Barišić, kao predsjednik HDZ Zagrebačke županije uvelike je imao utjecaj i na kadroviranje u Zagrebačkoj županiji. Tako je za ravnatelja Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije nakon prevrata u Zagrebačkoj županiji kao Barišićev čovjek od zadatka, imenovan Tomislav Landeka iz Velike Gorice, dotadašnji direktor goričkog stambenog. 

Da se Elektrocentar Petek i HDZ Zagrebačke županije vole javno, mogli bismo zaključiti ne samo iz podatka objavljenog u medijima, da je i Čičkova općina Rugvica poslovala sa tvrtkom Elektrocentar Petek prvooptuženom u najnovijoj aferi s Janafom, već iz javno dostupnog registra ugovora koje je sa istom tvrtkom sklopila tvrtka“ Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije”.

Ugovor koji je Čičak sklopio 1.ožujka 2019. sa Elektrocentrom Petek, iako tvrdi da s njima zadnje dvije godine nije radio, vrijednosti je 9,5 milijuna kuna. Zašto je novopečeni saborski zastupnik lagao već prvi dan? Pokušavaju li se ovom laži sakriti ugovori koje je tvrtka “Vodovod i odvodnja Zagrebačke županije” sklopila sa Elektrocentrom Petek u 2019. i 2020. godini čija je vrijednost oko 400 milijuna kuna. 

Tvrtku „Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije“ osnovala je Zagrebačka županija s ciljem izgradnje vodovoda u istočnom dijelu Zagrebačke županije. Direktor te tvrtke je, gle čuda stranački potpredsjednik Dražena Barišića, Tomislav Masten koji izabire izvođače na “županovom” projektu “Regionalni vodoopskrbi sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok”. 

Zanimljivo je i da se osim Barišića i Čička na HDZovoj listi za VII izbornu jedinicu za sabor RH našlo i ime Tomislava Mastena. Možda je poslovanje sa Petekom bilo uvijet za mjesto na listi za sabor?

Pitanja su dakle slijedeća: da li se poslovna suradnja Mastena i Peteka dogodila zbog utjecaja Dražena Barišića, te koja je vrijednost ugovora koje Elektrocentar Petek ima sklopljene sa Zagrebačkom županijom i županom Kožićem, kao izvođač ili možda podizvođač? Je li Mato Čičak preporučio županu Peteka za radove energetske učinkovitosti? Draženu Barišiću se između ostaloga na teret stavlja i trgovina utjecajem. Za trgovinu utjecajem bio je prijavljen i župan Kožić u trenutku kad je pretrčao Barišiću i HDZ-u u okrilje. Hoće li se sada i taj predmet izvaditi iz ladice?

Pravni stručnjaci ističu da u ovakvim predmetima širenje slučaja nije neočekivano. Onda je opravdano očekivanje da ćemo tada imati i odgovore na sva ova otvorena pitanja.”, poručuju iz SDP-a Zagrebačke županije.


Komentari