SDP upozorio na porast nasilja: Položili su vijenac pred Općinskim sudom na spomen ubijenih žena

Ranko Suvar / CROPIX

Izaslanstvo SDP-a predvođeno predsjednikom Davorom Bernardićem položilo je vijence pred zgradom Općinskog građanskog suda u Zagrebu, gdje su prije 20 godina ubijene sutkinja, odvjetnica i stranka u postupku, upozorivši da je u Hrvatskoj nasilje u porastu.

“Svjedoci smo da je nasilje u Hrvatskoj u porastu, nasilje prema svima onima koji su drugi i drugačiji po bilo kojoj osnovi ili onima koji su slabiji, a u Republici Hrvatskoj su to u pravilu gotovo uvijek – žene”, upozorio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Implementacija Istanbulske konvencije

Čelnik SDP-a upozorio je da još nema skloništa za žene u svakoj županiji kao ni obećane “sos linije” za prijavu nasilja, a nedostaje stručnjaka i edukacija.

“Ovim tempom Istanbulska konvencija implementirat će se tek za 10 do 15 godina”, rekao je Bernardić, dodavši da je SDP-u to neprihvatljivo pa inzistiraju na izmjeni zakonodavstva i na ulaganju u sve projekte koji će osigurati provedbu Istanbulske konvencije i zaštitu žena od nasilja.

Bernardić je zaključio kako je to apsolutni prioritet u zemlji u kojoj je nasilje u rapidnom porastu.

Predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Maja Sporiš rekla je da su danas pred Općinski građanski sud došli zadržati sjećanje na žrtve rodno utemeljenog nasilja, tri žene koje su ubijene na Općinskom sudu 1999. godine.

Upozorila je da je u Hrvatskoj stopa nasilja izuzetno visoka, a istraživanja pokazuju kako se dnevno policiji prijavi 29 slučajeva.

 Za provedbu Istanbulske konvencije potrebno je, kazala je, izdvojiti ozbiljna sredstva, a kako bi potrošnja i implementacija bili transparentni traže da se sredstva za njezinu provedbu posebno izdvoje pri kreiranju državnog proračuna za 2020.

Zatražili spomen ploču

Sporiš je naglasila da je sve planirane aktivnosti i mjere potrebno unaprijed specificirati kako bi se mogao pratiti trošak primjene konvencije.

SDP i Forum žena zatražili su od gradskih vlasti da ispred suda urede primjereno mjesto i postave spomen ploču, kako bi se dostojanstveno mogao izraziti pijetet žrtvama.

“Nažalost, ispred suda nema nikakvog znaka da je u ovoj zgradi počinjen ovakav strašan zločin, iako zbog njega obilježavamo ovaj dan”, kazala je Sporiš.

Zločin na Općinskom građanskom sudu dogodio 22. rujna 1999. u maloj sudnici u kojoj je Mato Oraškić prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U spomen na to ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


Komentari