ŠANSA ZA BOLJI ŽIVOT: Zagrepčani o odluci zambijskog suda: ‘Sretni smo da ćemo dobiti nove male sugrađane’

Foto: AP Photo/Salim Dawood/Guliver

Nakon sedam mjeseci iščekivanja po zambijskim zatvorima, sud je donio odluku kako nisu krivi. Osmero hrvatskih državljana, kojima se sudilo za trgovanje djecom, oslobođeno je svih optužbi.

‘DJECA SU IH PREPOZNALA’ Kada su ih doveli u sudnicu mahali su roditeljima: ‘Bilo je vrlo dirljivo’

Prema riječima veleposlanika Tomislava Bošnjaka, preuzimanje djece iz Centra za socijalnu skrb trebalo bi biti sutra ujutro, a nakon toga je predviđen povratak u Hrvatsku. Posvojiteljima su putovnice vraćene, ali treba zadovoljiti još neke formalnosti da bi im se djeca pridružila i da bi mogli sutra krenuti prema Hrvatskoj.

Tim povodom reakcije javnosti ne prestaju od jutra. I mi smo u našoj Facebook anketi pitali građane je li ima drago što se optuženi Hrvati napokon vraćaju u Hrvatsku. Izdvojili smo neke od najzanimljivijih odgovora.

“Drago mi je, neka se što prije vrate kući i što prije zaborave užas koji su prošli. Želim im svu sreću i da uživaju sa svojom djecom”, “Spasit će tu djecu koja će bar imat šansu za bolji život od tisuća svojih vršnjaka”, “Bilo je i vrijeme, a dobit ćemo i nove male sugrađane”, komentirali su neki od čitatelja, a mnogi su se odmah nadovezali.

“Da im je država dozvolila posvojiti naše dijete, ne bi išli dolje. Ali nažalost kod nas je jako teško posvojiti dijete, nisu oni krivi već država”, “Drago mi je da su pušteni i vraćaju se kući s djecom, ali mi nije drago da su morali ići tamo posvojiti djecu kad djece za posvojiti i u Hrvatskoj. Očito nam zakoni o posvojenju ne štimaju”, pisali su građani.

Nekima pak cijela ta situacija nije dobro sjela. Smatraju da nikako i nipošto nisu smjeli ići u posvajanje djece u zemlju trećeg svijeta.

“U Hrvatskoj ima puno potrebite djece, koju ne treba platiti 2.500 dolara. Ma znate što, u čitavoj ovoj priči žao mi je djece”, “Kad ne rađaju svoju, uvoze tuđu i onda se pitamo kuda ide ovaj svijet i kak nas Hrvata tak malo ima”, pisali su neki.

Mnogi su i komentirali ulogu Ivana Pernara u cijelom slučaju, i zaželjeli mu da ostane zauvijek u Zambiji.

“Naravno da mi je drago, želim im puno sreće u životu. Jedino mi je žao da postoje takvi ljudi kao što je Pernar, ako ga uopće mogu nazvati čovjekom”, “Ja bi rado da on ostane u Zambiji u zatvoru, možda se ohladi i opameti”, “Drago mi je za ove ljude, ali mi nije drago drago što će se Pernar opet vratiti u HR”, napisali su neki od čitatelja.


Komentari