‘SAMI SI ODABIREMO GDJE ĆEMO STANOVATI’: Zagrepčanima smeta buka u kvartovima? ‘Ak’ hoćete mir i spokoj, odite na selo’

Automobili, ilustracija (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Život u metropoli ima svoje prednosti i mane. Kako to obično biva u velikim gradovima, uz veći broj prilika i ljudi, dolazi i veći broj vozila, ali i buke.

Često se mogu čuti prigovaranja stanovnika Zagreba koji se žale na buku s ulice, iz obližnjih ugostiteljskih objekata ili pak “rondanje” tramvaja, koje Je popraćeno i trešnjom.

Stoga, naše smo čitatelje upitali je li u njihovom kvartu bučno.

‘FALI IM VOZAČKA KULTURA’ Promet u Zagrebu opasan zbog navika vozača: ‘Muški kopaju nos na semaforu, a žene popravljaju šminku’

“Je, dosta. Auti k’o na pisti i autobus”, žali se čitateljica.

“Odrasla sam u centru i ispred prozora je vozio tramvaj, auti, poslije je bio zabavni park. Eto, preživjela sam, sad sam u kvartu koji je opet bučan. Sami si odabiremo gdje ćemo stanovati i nitko nam zbog toga nije kriv”, smatra Zagrepčanka.

“Naravno, došli su iz mjesta gdje jedan auto prođe u tjedan dana, pa mogu i misliti koji im je šok. Za to postoji rješenje i to puno jeftinije, a to je da se vrate na selo iz kojeg su došli”, oštar je njen sugrađanin.

“Pa je*ote živite u gradu, ak’ hoćete mir i spokoj, odite na selo”, predlaže stanovnik Zagreba.

Buka je mnogima ipak samo dio svakodnevice i života u urbanoj sredini.

“Živim u Zagrebu od rođenja, oduvijek je bio bučan grad, ne smeta mi niti to posebno primjećujem”, priznaje rođena Zagrepčanka.

“Ne smeta mI buka, odrasla sam u centru. Sad sam 12 godina kod okretišta tramvaja u Prečkom, ujutro dok sam radila prvi tramvaj me budio za posao, a u centru crkveno zvono crkve u Palmotićevoj”, prisjeća se umirovljena agramerica.

Ne tako lijepo iskustvo ima njena sugrađanka. “Ispred kuće, tj. ulaznih vrata mi je autobusna stanica… Na moje molbe i žalbe svi se oglušavaju godinama, da bi par metara maknuli s mog ulaza… nego osim buke trpim nečistoće, opuške, hraćke i još svašta da me sram napisati.”

Kako ipak nije sve tako crno, svjedoče ovi komentari. “Mir, tišina i uživancija uz Maksimir” i “Ne, nekad me bole uši od tišine, kvart Bukovac”, neki su od stanovnika koji s bukom nemaju problema.

“Malešnica – samo ptičice. Osim susjeda koji radi inventuru stana, valjda”, sretna je čitateljica.
“Niti je bučno, niti je zrak zagađen, a ptice nam pjevaju cijeli dan”, navodi jedan gospodin u komentarima.
“Samo kad šutim je ok”, duhovito zaključuje stanovnica metropole.


Komentari