ŠALJU SLUŽBENU NOTU! MVEP poručuje: ‘Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji’

Foto: Marko Miscevic / CROPIX

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi.

ZAMBIJSKI MUP TVRDI: ‘Vlasti su utvrdile da su dokumenti Hrvata za posvajanje djece lažni’

Povod je, kako su naveli, zbog netočnih tvrdnji zambijskog državnog tajnika vezano uz slučaj osmero hrvatski državljana uhićenih u Zambiji.

“Vezano uz netočne navode Dickson Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije (MVEP RH), o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji, iznesenih jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, MVEP će uputiti službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi”, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Također, navode kako će, “upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje gospodina Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu. Pogrešno je navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret”.

Poručili su kako ne raspolažu službenim informacijama od DR Konga.

“Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni. Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji”, zaključuje se u priopćenju MVEP-a.


Komentari