Sad nam je jasno zašto građani prilikom preuzimanja građevinskog materijala potpisuju izjavu o preuzetoj količini, za taj iznos umanjit će im se buduća naknada

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Građevinski materijal kojeg grad dijeli građanima ograničen je ne samo količinski nego i onima koji ga mogu preuzeti jer iz grada su kazali, a napisali smo to nebrojeno puta kako je, “ova mjera pomoći prvenstveno je namijenjena vlasnicima stambenih objekata koji nakon sanacije manjih oštećenja mogu nastaviti normalno živjeti u svojim objektima, bilo da su iz četvrti najpogođenijih potresom (Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Gornja Dubrava, Podsljeme i Sesvete), bilo da su iz drugih četvrti”.

U obavijesti na stranicama grada stoji i kako će prilikom preuzimanja manje količine građevinskog materijala za nužnu sanaciju svojih objekata trebati potpisati izjavu o preuzetoj količini građevinskog materijala te izjavu da nisu zaprimili odštetu od osiguravajućeg društva. No, ono što nisu napisali, a što prenosi Jutarnji list je da potpisuju takozvanu otpremnicu u kojoj piše sljedeće.

“Potpisom ove otpremnice preuzimatelj prihvaća dodijeljeni materijal, a eventualne zahtjeve sukladno posebnim propisima kojima se regulira pomoć u sanaciji od posljedica potresa će u odnosu na Grad Zagreb umanjiti za vrijednost dodijeljenog materijala, sve ukoliko se tim propisima osigurava pomoć za nabavku materijala za obnovu…”.

U spomenutoj izjavi stoji i ovo:  “… pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potvrđujem da je njihov stambeni objekt u kojem imaju prijavljeno prebivalište, oštećen u potresu i da preuzimaju materijal po vrsti i količini potreban za sanaciju oštećenja radi dovođenja građevine u stanje podobno za stanovanje”. A otpremnicom je uključeno i nazovimo ga “obećanje građana” kojim potpisuju da će materijal koristiti isključivo u svrhu popravka, a da će izvršiti povrat eventualnih viškova materijala.

Dakle, gradska pomoć moguća je samo ako ćete se kasnije odreći tog dijela pomoći, kada će grad, prema postojećim Zakonima dodjeljivati naknadu za obnovu.

Navode grada da građevinski materijal nije predviđen za kućanstva s većim oštećenjima potvrdio je i predsjednik Gradske četvrti Podsljeme Krešimir Kompesak, koji objašnjava i kako je “riječ o žurnim mjerama pomoći koje ne bi trebale isključivati druge oblike pomoći”, kazao je.

S potpisivanjem spomenute izjave, tvrdi, nije bilo problema među građanima. Oni su upoznati s tim, a oni koji imaju veća oštećenja ionako neće niti koristiti mjeru, zaključio je.

“Vjerujemo da će novi zakon koji je u izradi biti uskoro donesen u korist svih građana koji su pretrpjeli štete uzrokovane potresom”, istaknuo je.


Komentari