S radom započeo Senat Sindikata znanosti: Evo čime se bavi i tko su mu članovi

Krunoslav Pisk (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

U Zagrebu je održavanjem prve konstituirajuće sjednice započeo rad Senata Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. To je savjetodavno tijelo sastavljeno od bivših čelnika te drugih aktivnih ili umirovljenih i bivših članova, priopćili su iz sindikata.

Na sjednici je za predsjednika Senata izabran Krunoslav Pisk, bivši ravnatelj IRB-a i generalni direktor Interuniverzitetskog centra Dubrovnik (u mirovini), ujedno i počasni predsjednik Sindikata. Za njegovog zamjenika izabran je Zvonimir Šikić, također počasni predsjednik Sindikata, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (u mirovini).

Ostali članovi Senata su Neven Budak (Filozofski fakultet u Zagrebu), Boris Cota (Ekonomski fakultet u Zagrebu), Pavel Gregorić (Institut za filozofiju), Boris Jokić (Institut za društvena istraživanja), Pero Lučin (Medicinski fakultet u Rijeci), Darko Orešković (Institut Ruđer Bošković – u mirovini), Zdravko Petak (Fakultet političkih znanosti u Zagrebu) te Sonja Radas (Ekonomski institut).

Senat se, kako navode, bavi prosudbom i predlaganjem zakona i drugih propisa, analizom i komentarima relevantnih društvenih zbivanja koji imaju izravan ili neizravan utjecaj na znanost i visoko obrazovanje kao i hrvatsko društvo u cjelini.

Komentari