S fakulteta u ambulante: Liječe nas liječnici bez dana iskustva?

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Prvog dana mjeseca srpnja u ordinacije diljem Lijepe naše stigao novi val liječnika koji su nedavno diplomirali. Ovo ne bi bilo čudno da ove godine po prvi puta u ordinacije neće stupiti liječnici bez dana iskustva. Naime, ukinuto je stažiranje mladih liječnika koje je služilo kao svojevrsna praksa gdje su ih budno nadzirali stariji kolege s više iskustva.

Zaposlenje odmah nakon faksa možda je cilj svih studenata, ali oni s medicine se ne slažu.

Naime, svjesni su kako u njihovoj profesiji zrnce iskustva mnogo znači.

”Teško je biti spreman, nitko ne može reći da je nakon studija sprema na rad, ne osjećam se nij ja odmah spremno, ali se nadam da ću se uspjeti snaći u ovome i odlučiti u kojem smjeru krenuti”, kaže Kristina Stamenković, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu za tportal.

Zabrinutost ne kruži samo nedavno diplomiranom generacijom već ju dijele i iskusni liječnici s dugogodišnjim iskustvom.

”Kao znanstveniku teško mi je zamisliti da netko, kao što su oni koji žele vratiti nekadašnji staž, koristi anketu među studentima, u kojoj pitaju studente osjećaju li se spremni za samostalan rad, za liječenje ljudi i rezultate, te odgovore predstavljaju kao argumente za takvu odluku. Naime, ako itko kaže da se osjeća potpuno spremnim za samostalan rad nakon bilo kojega fakulteta, a posebice medicinskog, ja mu osobno ne bih povjerio svoje zdravlje, niti bih ga ikome preporučio. Nitko ne dovodi u pitanje teorijsko znanje naših studenata, ali praktične, odnosno kliničke vještine oduvijek su bile pod znakom pitanja. Ne samo u nas, nego svugdje u svijetu – kazuje nam prof. dr. sc. Zoran Đogaš, dekan Medicinskog fakulteta u Splitu za Jutarnji list.

 


Komentari