Rovis o obnovi: ‘Grad Zagreb godišnje uplaćuje oko 850 milijuna kuna u Fond solidarnosti za manje razvijena tijela lokalne samouprave’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa trenutno je upućen na drugo čitanje u Sabor, a oporba je imala oštre primjedbe na njegovo aktualno stanje. O Zakonu je danas na N1 televiziji govorio i  Ivica Rovis, pročelnik Zavoda za prostorno uređenje Zagreba.

Rekao je kako se vidi da  je učinjen veliki pomak prema naprijed, ali da Grad nije u potpunosti zadovoljan s trenutnim prijedlogom zakona.

“Izvori financiranja trebali su biti navedeni na način da Grad Zagreb koji godišnje uplaćuje oko 850 milijuna kuna u Fond solidarnosti za manje razvijena tijela lokalne samouprave, da taj novac ostane u Gradu Zagrebu, tj. da Zagreb više ne uplaćuje u taj Fond solidarnosti nego jednostavno uplaćuje sam sebi za obnovu. Mislim da je došlo vrijeme da nakon 10 godina i ljudi pokažu solidarnost prema gradu. Grad će sukladno Zakonu svoj dio financirati iz proračunskih sredstava, to nije upitno”, kazao je Rovis.

Također je napomenuo kako su inzistirali da obnova ne bude samo konstruktivnog karaktera nego da se radi isključivo cjelovita obnova, te kako Zavod upravo izrađuje program cjelovite obnove povijesne jezgre.

“Međutim, država i grad će i dalje financirati samo iznose za konstruktivnu obnovu. Ne zaboravimo da nam je obveza kroz 20-ak godina napustiti ovakve izvore energije kakve danas imamo i to je obveza koja proizlazi iz odredbe EU. Budimo svjesni da je 1.7. ove godine u našoj neposrednoj blizini-Beču donesena odluka da se nove građevine u trenutku gradnje ne smiju spojiti na plin kao izvor grijanja što je u skladu s rezolucijom i održivom i modernom gradnjom”, kaže.

Rovis je rekao i da nisu čekali donošenje zakona kada je u pitanju bila obnova javnih zgrada.

“Od prvog dana kad smo se uključili u izradu Zakona, tražili smo da grad i država svoje građevine, nekretnine koje su u njihovom vlasništvu, obnavljaju isključivo svojim proračunskim sredstvima. Što se tiče Fonda solidarnosti, sredstva su najavljena i nadam se da ćemo iz tih sredstava uspjeti nadoknaditi dio troškova koji su nastali odmah kao posljedica svih radova nakon potresa. Novci nisu uplaćeni, nisu još došli i potrebno će pravdati sve troškove nakon obnove. Zakon nam nije bio potreban da bi pristupili obnovi svojih nekretnina i nismo čekali”, rekao je.


Komentari