Roditelji poručili ministru Fuchsu: ‘Škole nisu sigurne! U Zagrebu preko 85 posto samoizolacija dolazi od tamo’

Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Inicijativa roditelja poručila je ministru Radovanu Fuchsu da im se njegov pristup  u ovoj situaciji ne doima toliko ozbiljnim, a upozorili su i na to da u školama nije sigurno.

Upozorili su i na neke opasnosti koje postoje u nekim školama.

“Škole nisu sigurne! Zadnjih je dana preko 85% samoizolacija u Gradu Zagrebu došlo upravo iz škola, a broj škola koje moraju prijeći na C model je udvostručen u zadnjih tjedan dana!

Od početka upozoravamo da većina naših škola nema uopće uvjete za ostvarenje zadanih epidemioloških mjera! U mnogim školama se ne poštuje mjera razmaka među učenicima, i to je velika opasnost. Učenici se druže na odmorima, putuju javnim prijevozom gdje uopće nema distance! Eksplozivan porast oboljelih krenuo je upravo 2-3 tjedna od početka nastave i nije neočekivan.

Jasno je da će učenici uglavnom proći bez simptoma ili s blažim simptomima, ali zašto se djecu gotovo pa i ne testira? Znamo zašto – brojevi tada ne bi išli na ruku aktualnim političkim odlukama.


Sve zadnje studije potvrdile su da i asimptomatski bolesnici imaju sličnu (mlađi čak i veću) količinu virusnog materijala u nosu. Stoga je ovaj pokušaj da se ”suptilno” prokuži mlađi dio populacije neetički i nehuman, ujedno i suprotan svim preporukama i smjernicama SZO-a, tim više jer sada već znamo da bi za kolektivni imunitet trebalo biti prokuženo bar 60-70% populacije što dovodi u direktnu ugrozu jako veliki broj naše starije i rizične (i mlađe rizične) populacije.

Zima i sezona gripe još nisu ni počele, a naš zdravstveni i školski sustav već pucaju po šavovima. Tko će i kako pružiti zdravstvenu skrb našim građanima u nadolazećim mjesecima, osobito onim najugroženijima i djeci, kada već sada navedeni sustavi kolabiraju uslijed eksplozije pandemije covidom 19?

Apelirali na nadležne

U javnosti vidimo kojekakve floskule ponekih znanstvenika koji iznose (uglavnom osobna) mišljenja i teze u ime Vlade dok se svaka ozbiljnija studija mahom ignorira. Neke od tih velikih zadnjih ozbiljnih studija upozoravaju upravo na to da su ”superširitelji” prije svega mladi i djeca, te da se zaraza najbrže širi upravo u učionicama (zadnja takva studija rađena je na preko pola milijuna zaraženih, a objavljena je 30. rujna 2020. u znanstvenom časopisu Science, “Epidemiology and transmission dynamics of COVID-19 in two Indian states,” Princeton Environmental Institute, Johns Hopkins University, University of California-Berkeley).

Apeliramo na nadležne da se odmaknu od politike prokuživanja mlađe populacije i pristupa ”ruskog ruleta” jer nam svima jako malo znači opstanak ekonomije, ako pri tome nismo očuvali vlastito zdravlje i ne možemo u bolnicama primiti adekvatnu skrb. Svima je jasno da si Hrvatska za razliku od mnogih europskih zemalja gospodarski ne može priuštiti još jedan lockdown, ali upravo u njega srlja vrlo nepromišljenim ignoriranjem problema i populističkim pristupom.

Još jednom apeliramo na to da se online nastava iskoristi prije svega kao preventivna epidemiološka mjera, već kad se po pitanju drugih mjera i njihovog sankcioniranja ne poduzima koliko bi se trebalo!

Ujedno apeliramo na odgovornost ministra Fuchsa jer se njegov pristup cijeloj situaciji u školstvu ne doima dovoljno ozbiljnim, a smatramo da su preporuke i smjernice za online nastavu samo kod rizične djece ili rizičnih roditelja bile toliko rigorozne da online nastava nije bila odobrena većini učenika čija su oba roditelja šećeraši, astmatičari, visokotlakaši, srčani bolesnici, invalidi, itd.”, poručili su roditelji.

Komentari

loading...