Rezultati policijskih vikend akcija: Mladi manje konzumiraju drogu, ali zabrinjava nasilje koje je prešlo na društvene mreže

Facebook

Policijska uprava zagrebačka (PUZ) u srijedu je predstavila rezultate skupa preventivno-represivnih mjera koje su proveli tijekom tri vikenda, a rezultati su pokazali da je kod mladih zabilježen pad u konzumaciji droga te da se vršnjačko nasilje s ulice preselilo na društvene mreže.

Akcije su prvenstveno usmjerili prema mladima i maloljetnicima, ali i prema roditeljima kojima žele pomoći u primjećivanju rizičnog ponašanja kod svoje djece.

“Bilježimo pad mladih počinitelja koji konzumiraju droge, a tome pomaže što policija kontinuirano provodi interaktivne radionice s mladima u odgojno obrazovnim ustanovama”, poručila je glasnogovornica PUZ-a Marija Goatti.

Dodaje kako mladi prekršitelji najčešće djeluju u grupama, a čemu pridonose droge i alkohol. Također primjećuju da se vršnjačko nasilje s ulica preselilo na društvene mreže, gdje bilježe porast prekršaja računalnih prijevara.

Kriminalistica Rosana Kišur naglasila je kako su u akciji sudjelovala tri roda policije (temeljni, kriminalistički i prometni), a surađivali su i s Državnim inspektoratom.

Akcijom je obuhvaćeno 256 lokacija otvorenog prostora poput trgova, ulica, i školskih igrališta te 154 ugostiteljska ili trgovačka objekta.

Policija je identitet provjeravala 356 puta, a pri tome je zatečeno 48 maloljetnika mlađih od 16 godina koji su bili vani nakon 23 sata bez pratnje starije osobe. Tada maloljetnike privode u postaju, zovu roditelje te ih sve zajedno upoznaju sa zakonima i počinjenim prekršajem.

Prekršaj po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, počinilo je 28 maloljetnika pri čemu najčešće konzumiraju droge (džoint), alkohol te su skloni vikanju i deranju.

Što se alkohola tiče, tek kada policajci po drugi puta zateknu maloljetnika koji konzumira alkohol, onda ga prijavljuju Prekršajnom sudu. Pušenje džointa odmah se kažnjava.

“Također u suradnji s Državnim inspektoratom utvrdili smo sedam prekršaja usluživanja alkoholnih pića mlađima od 18 godina u ugostiteljskim objektima te jedan prekršaj prodaje duhanskih proizvoda maloljetnoj osobi”, kazala je Kišur.

Naglašeno je kako je u akciji imperativna komunikacija s roditeljima. Ukoliko se prekršajni ponavljaju, kriminalističkoj policiji to je znak da se obitelj treba istražiti kako bi im se adekvatno pomoglo.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PUZ-a Tihomir Svatoš predstavio je akciju “Djeca prijatelji u prometu” koja se i dalje provodi.

Nadzirali su prekršaje u okolici škola, od kojih su najčešći neprilagođena brzina, nepropisno parkiranje i nevezivanje pojasa, čija je kazna s 500 podignuta na 1000 kuna.

U akciji su uhvatili dvoje maloljetnika za upravljačem vozila bez vozačke dozvole ni navršenih 18 godina i 16 mladih vozača pod utjecajem alkohola i droga.


Komentari