REVIZIJOM UTVRĐENO Grad je novac za nepogode potrošio na prigodne manifestacije

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Novinski stupci ne prestaju se puniti nakon što je Državna revizija objavila izvješće za 2019. godinu. Ovog puta, Večernji je list uočio neobičan podatak jer je krajem 2018. u proračunu, kojim upravljaju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi uredi nastao manjak od gotovo 630 milijuna.

Dio tih novaca, točnije 5,1 milijun kuna, bio je predviđen za financiranje rashoda nastalih pri otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, epidemija, ekoloških nesreća ili izvanrednih događaja, a Grad ju je trošio na “programske aktivnosti udruga, kapitalne projekte vjerskih zajednica te obilježavanja prigodnih manifestacija”.

Novac se nikako nije trebalo rasipati za ono za što je na kraju rasipan, kaže Državni ured za reviziju, koji je Gradskoj upravi odmah naložio da “proračunsku zalihu koristi za namjene propisane odredbama Zakona o proračunu”.

Sporne su i gradske javne nabave, korištenje novca za spomeničku rentu, način nagrađivanja zaposlenika, ugovori o djelu, nepostojanje izvora financiranja za gospodarske manifestacije, davanje prostora na korištenje bez javnog natječaja…

Podsjetimo, Grad Zagreb osnovao je Fond za sanaciju posljedica potresa na koji je, po posljednjim informacijama uplaćeno 7.376.594,29 kuna, 21.932,42 EUR, 3.367,52 CHF, 500 SEK i 50 GBP.


Komentari