Relković: ‘Bandić je postao problem za svakog tko ga želi kao gradonačelnika Zagreba, za bilo što što bi se zvalo politička suradnja’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Nakon predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Zoran Milanović očekivano je SDP postao prva stranka u Hrvatskoj kojoj građani vjeruju, pokazala su to zadnja istraživanja preferencija građana Hrvatske. HDZ je pao na drugo mjesto.

O najnovijim istraživanjima, ali i procesima na našoj političkoj sceni, u emisiji Studio 4 govorio je Ivica Relković, politički analitičar.

SDP 27,8 HDZ 26,9 je nešto što je očekivano nakon predsjedničkih izbora, rekao je Relković i dodao kako se uvijek nakon izbora pobjednicima dolazi.

Što se tiče Miroslava Škore na ovim izborima, on je bio pojedinac bez obzira na potporu stranaka koje imaju vlastitu povijest.

“Kako će se dalje stvari odvijati, hoće li se stvarati koalicije, hoće li Škoro stvoriti stranku i tražiti da ona bude prva, a svi ostali ispod nje. To je proces koji će trajati, ali u svemu tome važan je HDZ i unutar stranački izbori u njemu. To će biti ključno za stvaranje“projekta Škoro”, govori Relković.

Istaknuo je kako je za ishod kampanje Kolinde Grabar-Kitarović “efekt Milan Bandić” bio završnica kampanje. Pravi problem, tj. rascjep desnice krenuo je koalicijom HDZ-a i HNS-a.

Bandić je postao problem za svakog tko ga želi kao gradonačelnika Zagreba, za bilo što što bi se zvalo politička suradnja”, govori Relković.

Naglasio je kako se odmicanjem HDZ-a od Bandića javlja dvostruko padanje. Padanje većine u gradu Zagrebu i padanje potencijalne većine, ako Bandićevi “žetončići” ostanu uz njega.

Relković je istaknuo kako SDP ima sreću, zato što se od njega još uvijek ne traži čisti sadržaj, te kada se otvori ta tema, iako SDP je visoko na rejtingu, dolazi u problem što s izvršnim polugama.

“Je li Davor Bernardić zaista kapacitet za premijera, iako on kaže da je. Zagrebački SDP na čelu kojeg je Gordan Maras znan kao udarač drugih, ali postavlja se pitanje je li on ikada išta vodio usporedivo s vođenjem mega tvrtke kao što je Zagreb. Tu je SDP u problemu”, govori Relković.

Andreju Plenkoviću dio HDZ-a predbacuje kako je on Bruxelleski poslušnik i njegovo dokazivanje vanjskog rejtinga neće uroditi onim zbog čega bi on zaliječio biračko tijelo”, istaknuo je.


Komentari