REAKCIJA NA ZAMRZAVANJE CIJENE GORIVA: Sigurno ćemo ići u zatvaranje benzinskih postaja, ugrožena je egzistencija tisuću obitelji

Foto: Nikola Vilic / CROPIX)

Nakon što je Vlada u ponedjeljak donijela odluku o daljnjem zamrzavanju cijena goriva, oglasili su se mali distributeri goriva. Medijima su poslali priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Nastavno na današnju Odluku Vlade RH prema kojoj režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana, a veleprodajne cijene fiksiraju na način da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta, poručujemo kako je ista neprihvatljiva i neodrživa za male distributere goriva.

Naime, ovakva Uredba podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni, što za nas znači daljnje gubitke jer nisu ukalkulirani naši troškovi, prije svega troškovi prijevoza goriva.

Podsjećamo kako je, za razdoblje od 07.06.2022. do 20.06.2022. godine, ukupni gubitak članova Udruge, njih 50-tak, za cjenovno regulirane kategorije goriva iznosio 5,8 milijuna kuna, a procjena gubitka za razdoblje od 21.06.2022. do 05.07.2022. godine iznosi 16,5 milijuna kuna.

Neprihvatljiva je teza o tome kako su mali distributeri goriva u prošloj godini ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi. Točno je naime da su ukupni prihodi članova Udruge u 2021. godini iznosili 2 milijarde kuna, a troškovi su veći od 1,9 milijardi kuna.

Poslovanje malih distributera u ovim je okolnostima neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja, što znači ugrozu egzistencije za gotovo 1000 obitelji.

Uz sve navedeno, želimo upozoriti i na činjenicu da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone.

Ponovno apeliramo na Vladu RH da omogući da se cijena goriva regulira sukladno tržišnim kretanjima.

Komentari