Razotkrivamo kako i zašto su nastali redovi pred knjižnicama: brojke su impresivne

Od ponedjeljka su širom zemlje otvorene knjižnice. Knjižnice grada Zagreba rade prema posebnim mjerama koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, a danas su ispred većine knjižnica pozamašne gužve i redovi. Iako je u posljednje vrijeme uvriježeno mišljenje, a i nakladnici i pisci tako tvrde, da je čitanost u velikom padu i na mizernoj razini u Hrvata, zatražili smo službene podatke od Knjižnica grada Zagreba…

Tako je u 2019. godini ukupan broj članova u Knjižnicama grada Zagreba 157.197, a pojedinačnih posudbi je gotovo 3 milijuna, točnije 2.800.811 (uključujući i e knjigu).

U knjižnicama se nalazi 2.274.928 jedinica knjižne građe…

I mi smo posjetili gradsku knjižnicu na Starčevićevom trgu, a voditeljica Ismena Meić objasnila nam je kako se snalaze u novim uvjetima poslovanja: “Mi smo se vrlo brzo morali prilagoditi i imali smo vremena za pripremu. Kao što vidite, na ulazu se korisnici moraju dezinficirati, a na blagajni postavljamo zaštitnu pregradu. Sve se knjige sada mogu vratiti i posuditi nove. Knjiga koja je vraćena, mora u karantenu na 5 dana”, rekla je voditeljica Meić.

Zanimljivo, izgleda da su Knjižnice grada Zagreba pogurane korona krizom podigle i razinu digitalizacije. “Dok nismo mogli raditi, bilo je moguće naručivanje online knjiga. Inače se po aktivacijski pin za online posudbu trebalo dolaziti fizički u knjižnicu, a u ovoj izvanrednoj situaciji omogućili smo dobivanje pina online putem. Takva praksa ostaje i do daljnjega, Zaključila je Ismena Meić iz Knjižnica grada Zagreba.


Komentari