Ravno iz Međugorja: Mamić se oglasio o fijasku s Kekom, za krah Dinama krivi Bjelicu

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Najiščekivanija vijest u svijetu hrvatskog nogometa definitivno je ona o novom treneru Dinama. Nakon što smo prije dva dana doznali da Matjaž Kek ipak neće zasjesti na trenersku klupu, o toj su se pozicije javile brojne spekulacije.

Sada se za Sportske novosti oglasio i sam Zdravko Mamić ravno iz Međugorja i ispričao sve vezano uz događaje o Keku, silaznoj putanji Dinama, i koga on dalje vidi na trenerskoj poziciji.

“S Matjažom sam održavao kontakt sve ovo vrijeme nakon što je otišao iz Rijeke. Čestitao sam mu kad je inauguriran za izbornika slovenske reprezentacije, kao što sam ga nazvao uvijek kad bi Slovenija pobijedila. Cijenim sve ono što je postigao u životu. Jednom sam mu na druženju u Dubaiju, gdje je bio prisutan i tadašnji njegov predsjednik Damir Mišković, kazao da će jednog dana biti trener Dinama ili izbornik hrvatske reprezentacije. Kad je došlo do Dinamovog glavinjanja, a koje je kulminiralo na utakmici s Rijekom, te kad je došlo do razlaza s Jovićevićem, okrenuo sam Kekov broj i kazao: “Matjaž, sjećaš li se što sam ti rekao u Dubaiju, sad je trenutak za tvoj dolazak u Dinamo!”, pohvalio se Mamić.

Otkrio je i kako mu je rekao da ga žele svim srcem, te da nemaju niti jednog drugog kandidata osim njega.

“Bilo mu je drago i tražio je time-out kako bi to iskomunicirao sa Slovenskim savezom. Znači da je i kod njega postojala želja za dolaskom u Dinamo. Sve drugo ne bih elaborirao jer ne znam, to znaju Kek i predsjednik Slovenskog nogometnog saveza Radenko Mijatović“, kaže te dodaje da nikada u povijesti nisu toliko žarko željeli nekog trenera kao njega, a da je on bio prvi koji je ikad odbio dinamo.


Osim što je bio u dosluhu s Kekom, iz Međugorja je bio na stalnoj vezi sa svojim bratom Zoranom, s kojim je razgovarao o potezima koje bi Dinamo sada trebao napraviti. Radilo se o početku priprema i odmoru igrača te nekim kadrovskim rješenjima.

Upitan o trenutnom stanju u Dinamu i krahu nakon stanke zbog korone, Mamić kaže da se sve prebrzo odvijalo.

“Osobno sam ja prije godinu dana dogovorio produženje ugovora Nenada Bjelice na još dvije godine. Mi smo s Bjelicom bili zadovoljni, on je trener koji će zlatnim slovima ostati zapisan u povijest Dinama. Kad se sezona 12. ožujka zbog koronavirusa zaustavila, naš zapovjednik Bjelica je sa svojim suradnicima otišao u Austriju, nije ga bilo više od mjesec dana u Zagrebu. Nisam mu to nikad rekao, ali to je bio krivi, nenormalan potez. Zapovjednik ne napušta svoju vojsku, bez obzira što je bilo onemogućeno kolektivno treniranje. Da, imali su igrači individualan program, međutim, Bjelica je morao biti u Zagrebu, morao je nadzirati svoju vojsku. Imam saznanja od samih igrača da su bili vođeni mišlju da je prvenstvo već osvojeno, da im je trener u Austriji… Zato su se opustili i nisu trenirali! To ih, naravno, ne amnestira. Kad danas vidim tjelesnu spremu igrača Lokomotive, Osijeka, Hajduka i Rijeke, koji su se tukli za drugo mjesto, a kad vidim i tjelesnu spremu Varaždina i ostalih koji su se borili za ostanak, onda vidimo što se dogodilo. Dinamo, koji ima igrače koji su nekoliko klasa bolji od igrača drugih klubova, postao je amaterski klub. Igrači su nam postali amateri, a drugi su bili profesionalci! Zato jer su se ili po skrivečki ili puno ranije izborili da počnu s treninzima po grupama, prije nego što je to učinio Dinamo. Zbog toga su naši igrači skroz nespremni, a nažalost izgubili smo jako darovitog trenera Jovićevića, jer nije mogao tako tjelesno nemoćnu momčad i igrače koji su glavama bili negdje drugdje dovesti u red, nije se mogao s time nositi. Reći ću vam nešto… Ja sam sad tjelesno spremniji od svakog Dinamovog igrača!”, izjavio je za Sportske novosti.

Mamić je kazao i da je uprava Dinama komunicirala s Bjelicom te da se u vrijeme stanke zbog pandemije očekivalo da trener i igrači pomognu u razumijevanju problema kluba, njegovog opstanka i egzistencije.

Prema Mamićevim navodima, bivši je trener to odbio te je na pisani prijedlog Uprave kluba  svojim stručnim stožerom u pisanom obliku putem odvjetnika Kasala iz Splita, koji je usput i odvjetnik Hajduka, poslao također u pisanom obliku odgovor: “Ili ispunjavajte svoje preuzete obveze u cijelosti, ili ćemo vas predati sudu na prisilnu naplatu”!

“Nama nije ostao nikakav manevarski prostor, nego da se raziđemo s ljudima koji u teškim trenucima za klub nisu bili spremni i solidarni s Dinamom. To sam objasnio zato da znate zbog čega mi sada razgovaramo o treneru…”, nastavlja Mamić.

Sa zanimljivim je izjavama nastavio i na novinarska pitanja o nagađanjima oko novog trenera Dinama te spekulacijama oko imena poput Bišćana, Tomića, Kopića, Sedloskog i Oreščanina.

“Ja bih pješke otišao po Niku Kovača u Njemačku i donio ga na ramenima. Ali, gotovo sam siguran da on ne bi prihvatio ponudu Dinama. Ako će pročitati moj intervju za vaš list, ako ga zanima posao u našem klubu, sigurno postoji mogućnost da pošalje neki signal. No, ne bih htio da se oko toga napravi trakavica, on je sigurno čovjek koji spada u kategoriju trenera ‘teškaša’ koje mi želimo. No, mislim da to nije realno, da su njegove ambicije negdje drugdje. Ne usudim se niti okrenuti njegov broj”, kaže.

Sportske novosti pišu da je na ovom djelu razgovora Mamić na kratko zastao, pa dodao:

“Znate, ja bih silno želio da se vrati Vahid Halilhodžić! On je jako dobro surađivao sa Zoranom, cijeni naš klub, ima jako puno prijatelja u Dinamu, ali ne znam koliko je to realno jer kao izbornik Maroka ima spektakularnu plaću koja se mjeri u dva-tri milijuna eura. Ne da mi sad nekoga molimo, nećemo prostituirati instituciju Dinama, koji je veliki klub, ali i te ljude koji su apsolutno veliki treneri. No, sigurno su to treneri koji imaju kvalitetu za Dinamo”, zaključuje te dodaje da su svi ostali koji se spominju dobri treneri no on isključivo Niku Kovača i Vahida Halilhodžića doživljava kao ‘teškaše’.

Komentari

loading...