Ravnatelj pokrao udrugu iz Zaprešića: Račun olakšao za više od pola milijuna kuna

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Vršitelj dužnosti ravnatelja udruge iz Zaprešića osumnjičen je da je s računa udruge podigao 627 tisuća kuna i trošio ih u privatne svrhe, javlja portal ZGexpress.

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 68-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kaznena djela “zlouporaba položaja i ovlasti” i “povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga”.

Kako je priopćila PU zagrebačka, sumnja se da je kao odgovorna osoba, v.d. ravnatelja udruge iz Zaprešića, od početka 2015. godine pa do sredine 2016. godine, zlouporabio svoj položaj i ovlasti na način da je s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi, davao naloge odjelu u udruzi koji je zadužen za isplate sredstava i s blagajne i s poslovnog računa udruge, nakon čega je s tog računa u više navrata, a ujedno i s bankomata, podizao novac.

Tako isplaćena i podignuta sredstva nije utrošio na poslovanje udruge niti je te isplate opravdao vjerodostojnom poslovnom dokumentacijom, već ih je zadržao za sebe i plaćao svoje privatne potrebe.

Pri tome, kao odgovorna osoba udruge nije osigurao vođenje poslovnih knjiga koje se po zakonu bile dužne voditi, a zbog čega je Porezna uprava prilikom financijskog nadzora utvrdila nezakonite isplate osumnjičenog iz blagajne u ukupnom iznosu od oko 627.000 kuna.


Također, u navedenom razdoblju, osumnjičeni je u više navrata za navodne potrebe udruge naručio i raznu robu ukupne vrijednosti od oko 18.000 kuna. Tu robu nije uveo u imovinu udruge, niti je ona ikada korištena za potrebe udruge, već ju je protupravno zadržao za sebe.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog je podnijeto posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Komentari

loading...