Ravnatelj OB Čakovec: ‘Imali smo pacijente koji su imali veću šansu u zagrebačkim bolnicama, ali smo bili odbijeni’

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL, Ilustracija

Iz dana u dan u Hrvatska bilježi sve veći broj hospitaliziranih, čemu svjedoči i činjenica da je više od 2700 pacijenata u bolnicama na liječenju od koronavirusa, te njih 300 na respiratoru. S obzirom na to da se bolnice pune velikom brzinom, otvoreni su i tercijarni centri kao što je primjerice Arena. Situacija je teška, najteže je u Općoj bolnici Čakovec gdje se liječio 131 covid pacijent.

“Zadnja četiri dana bilježimo blagi pad, ali prerano je govoriti o silaznom trendu. Da, teško je i izazovno, ali sve imamo pod kontrolom” kaže ravnatelj OB Čakovec, dr. Tomislav Novinščak.

Ipak, Novinščak tvrdi da se pacijenti iz bolnice u Čakovcu, ali i drugih bolnica ne primaju u KB Dubrava ili Infektivnu kliniku dr. Fran Mihaljević.

“Zahvaljujući ministru Berošu u dva navrata tijekom ljeta uspjeli prebaciti dva puta po desetak ljudi u Zagreb, čije stanje je bilo vrlo teško i kojima je trebala bolja skrb od one koju im mi možemo pružiti. I poslije smo imali pacijente za koje smo mislili da imaju šansu odu li u specijalizirane bolnice, ali smo bili odbijeni“, tvrdi ravnatelj OB Čakovec za Jutarnji.

No, razlog je jasan. Naime u Infektivnoj već mjesecima nema mjesta za veći prijem, te tvrde da koliko pacijenata otpuste, toliko i prime. Nadalje, u KB Dubrava jučer je bilo 476 pacijenata, što znači da je i navedena covid-bolnica gotovo puna. Isto tako, radi se na blansiranju kadrovskog dijela, jer ako veći dio liječnika iz zagrebačkih bolnica od u KB Dubravu, tada može nastati problem u drugim bolnicama.

Tako je su se primjerice u KBC-u Sestre milosrdnice specijalistički pregledi i broj operacija smanjili, kao i broj pacijenata na bolničkom liječenju za gotovo 28 posto.

Komentari