Ravnatelj covid bolnice: Sve je više težih kliničkih slika kod mladih! Jutros imamo 462 pacijenta, od čega 82 na respiratoru

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Ravnatelj covid-bolnice KB Dubrava Ivica Lukšić, jutros je u razgovoru za N1 televiziju komentirao stanje u bolnici. Kazao je da je točno da imaju stagnaciju priljeva, ali to ne znači da je situacija bolja.

“Imamo dnevni prijem 40 do 45 bolesnika, imamo nešto veći otpust jer jedan dio lakše bolesnih ide u Arenu. Stagnacija je, ali nije poboljšanje. Imamo kontinuirani priljev, otpust i broj bolesnika koji preminu tako da su brojevi u jednoj nivelaciji. Druge bolnice oko Zagreba imaju blagi porast oboljelih od covida i povećavaju kapacitete”, rekao je Lukšić.

Jutros su u bolnici bila 462 pacijenta, 82 na respiratoru. “Ali to se mijenja iz sata u sat, s obzirom na jaku dinamiku prijema i otpusta”, dodaje Lukšić.

“Vodimo detaljnu statistiku kako se i inače vodi u bolnicama, imamo više od 70 posto bolesnika koji su na respiratoru i koji imaju više od 3 komorbiditeta tako da je nespretno govoriti o postotku preživljavanja, može biti zbunjujuće ako se gledaju izolirani podaci i treba ih promatrati šire”, kaže Lukšić.

“Sve je više težih kliničkih slika kod mladih”

Lukšić je otkrio i kako u zadnje vrijeme ima sve više težih kliničkih slika i kod mlađih ljudi.

Je li drugačija klinička slika pacijenata sada i na proljeće, oko čega dolazi do svađe među znanstvenicima?

“To je potpuno normalno i očekivano da znanstvenici imaju različite poglede i da imaju živu diskusiju. Moramo biti svjesni trenutka i odgovornosti za izgovorenu riječ ako je izvučena iz nekog konteksta ili se samo jedan dio interpretira. Moramo obratiti pažnju kako komuniciramo”, komentirao je Lukšić.

Kako vama izgledaju svađa i prepucavanja?

“Diskusija je uvijek potrebna, i znanstvena aktivnost je potrebna, mislim da je pružanje pomoći u Dubravi sada najvažnije, neka dođu k nama, neka prate svijetle primjere, pružanje konkretne pomoći bila bi izvrsna prilika za sve da pomognu u pandemiji.

Znanstveni savjet je tu da znanstveno promišlja i savjetuje, mi imamo institucije, mislim da svatko treba ostati u svojoj zoni odgovornosti”, zaključio je Lukšić.


Komentari