RAT SUSJEDA U ZAGREBU! Strastvena pušačica na mukama zbog bračnog para: ‘Prvo su me pristojno zamolili, a onda je krenulo urlanje. Trebam li strahovati?’

Neki zbog buke ne mogu spavati (Foto: Guliver)

Dobrosusjedski odnosi itekako vam mogu olakšati život, a ako je situacija suprotna, trebali bi biti oprezni. Toga je svjesna jedna korisnica Reddita iz Zagreba čija je objava postala viralni hit. Naime, požalila se kako je u malom ratu sa susjedima zbog pušenja na prozoru.

Iako ova ovisnost nije zdrava, Zagrepčanka tvrdi da joj je nikotin pogon za kreativnost. Tko je u pravu, prosudite nakon što pročitate objavu:

Susjeda se prvo pristojno požalila

“Dolaskom toplijeg vremena, krenuli su moji problemi sa susjedima.

U Zagrebu sam u većoj zgradi gdje su svi stanovi jednako koncipirani po katovi. Dakle, točno iznad moje spavaće sobe, koja mi je ujedno i radna, spavaća je soba bračnog para srednjih godina.

Budući da sam strastvena pušačica kojoj je nikotinski dim jedan od osnovnih pogonskih goriva za kreativan rad, kako je sad ljeti i njima često otvoren prozor, susjeda mi se prije mjesec dana pristojno požalila kako njenom suprugu smeta moj cigaretni dim noću te me zamolila da izlazim pušiti na balkon.

A onda je eskaliralo

Iako zbunjena ovom molbom, odlučila sam izići u susret i u kasnijim satima doista izlaziti na balkon. Međutim, ovisno o zadacima, nekoliko puta tjedno radim i noću pa ta varijanta odvajanja od računala nije uvijek izvediva. Prije tjedan dana je susjeda ponovno pokucala s istom zamolbom, jednako pristojna. Rekla sam kako mi je žao što su oni kolateralne žrtve moje ovisnosti, ali da nisam u mogućnosti funkcionirati drukčije. Budući da imam cimericu koja je nepušačica, moja soba je jedina prostorija u kojoj pušim. Na kraju krajeva, ovoliki stan i plaćam kako bih imala ugodan kako radni, tako i životni prostor.

Sinoć je eskaliralo, a pribojavam se kako na tome neće stati. Naime, nešto poslije 2 sata nakon ispušene polovice cigarete na sredini sobe (ne blizu prozora!), susjed je počeo urlati kroz prozor: “Dogovorili smo se da nema pušenja noću!” i još koješta. Čula sam kako ga supruga pokušava umiriti, ali je onda krenuo sa salvom uvreda na nju. Kako njoj ne bih priuštila još više nedaća, ugasila sam cigaretu. Međutim, nisam voljna ubuduće pristajati na tako iznuđene kompromise.

Što se mene tiče, neka drži zatvoren prozor!

U stanu nisam prijavljena pa si ne bih željela navući policiju na vrata. S druge strane, sa stanodavcem koji živi u drugom gradu, održavam priželjkivani odnos minimalnog kontakta, dok smo garanciju korektnosti ostvarili pologom. Nisam sklona konfliktima te me ovakvo stanje uznemiruje. Željela bih osobno porazgovarati s razdražljivim gospodinom te mu objasniti kako stvari stoje: Moja je dobra volja što im činim povremeno uslugu. Ako će me nastavljati uznemiravati urlanjem dok pušim u sobi koju plaćam, uskratit ću mu i ovaj vid usluge. Realno; što se mene tiče, neka drži zatvoren prozor!

Jesam li uopće u pravu držeći ovakav stav? Trebam li strahovati od izlaska policije na teren? Jesu li ostvareni uvjeti da me prijavi za remećenje reda?”, upitala je Zagrepčanka korisnike Reddita.

Dok neki smatraju da svatko ima pravo raditi što hoće u svoja četiri zida, dio redditovaca smrad od cigareta ne tolerira.


Komentari