Raspisani predsjednički izbori: Prvi krug 22. prosinca! Evo što sve čeka potencijalne kandidate u utrci za Pantovčak

Pantovčak

Predsjednički izbori, šesti u modernoj hrvatskoj povijesti, i formalno mogu početi. Vlada će danas donijeti odluku o raspisivanju izbora, koja će na snagu stupiti objavom u Narodnim novinama 21. 11.

Izborni rokovi počinju nakon što Vladina odluka o izborima bude objavljena u Narodnim novinama. To znači da u 12 dana, od 22. 11. do 3. 12., svi koji se žele kandidirati na izborima za predsjednika moraju prikupiti najmanje 10.000 potpisa. Pritom svaki građanin može dati potporu samo jednom od kandidata.

Državno izborno povjerenstvo zatim ima 48 sati da provjeri valjanost potpisa. Ovisno o broju kandidata, službena će kampanja početi 4. ili 5. prosinca. Zadnji dan kampanje bit će 20. 12., izborna će šutnja biti 21. 12, a na prvi krug izbora izaći ćemo 22. prosinca.

No od 2000. godine nismo u prvom krugu izabrali predsjednika ili predsjednicu, stoga ćemo na birališta vjerojatno izlaziti i 5. siječnja 2020. godine.

Osim 10.000 glasova, kandidatima je potreban i novac. Zbog toga moraju otvoriti poseban bankovni račun, za što imaju rok do kraja prvog dana službenog početka izborne kampanje. Zasad je račun otvorilo 11 kandidata.


Na kampanju mogu potrošiti do osam milijuna kuna. Pritom najveći iznos donacije svakog pojedinaca može iznositi 30.000 kuna, dok najveći iznos donacije pojedine tvrtke može iznositi 200.000 kuna. Također, anonimne donacije su zabranjene.

Kandidati ne smiju prikupljati donacije od stranih država, političkih stranaka i pravnih osoba. Novac ne smiju primiti ni od državnih tvrtki, uključujući tvrtke koje su u vlasništvu županija, gradova, i općina. Kampanju im ne smiju financirati ni sindikati, udruge poslodavaca, vjerske zajednice, nevladine udruge, kao ni osobe ili tvrtke koje državi ili radnicima duguju novac, javlja Dnevnik.hr.

TAGOVI:

Komentari

loading...