Raiffeisen Banka htjela vršiti pritisak na sudove RH: Prijeti li im likvidacija?

Foto: Denis Jerkovic / CROPIX

U pozivu za odabir PR agencije od strane Raiffeisen Banke, u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, stoji kako je jedan od zadataka te agencije i “vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj”.

Po hrvatskim i međunarodnim zakonima zabranjen je bilo kakav pritisak na pravosuđe, odnosno sutkinje i suce, a Europski sud za ljudska prava već je rušio hrvatske presude zbog sumnje u pritisak kako javnosti, tako i zainteresiranih strana.

Iako u pozivu, koji je napisan na engleskom jeziku, doslovno stoji “Putting the pressure on the Constitutional and other Croatian courts”, u RBA banci u izjavi za Index tvrde kako su tražena “isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke”.

Guverner HNB-a Boris Vujčić već je najavio nadzor te banke, a to su sada potvrdili i u HNB-u, odnosno rekli su da će u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb te poduzeti potrebne mjere.

“Ustavom Republike Hrvatske jamči se samostalnost i neovisnost sudbene vlasti. Također, Zakonom o sudovima propisano je da sudovi kao tijela državne vlasti obavljaju sudbenu vlast samostalno i neovisno u okviru djelokruga i nadležnosti određenih zakonom dok je istim Zakonom određena zabrana svakog oblika utjecaja na donošenje sudske odluke, posebno svakog oblika prisile prema sucima, zlouporabe javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenja medija i javnih istupanja na način suprotan načelima demokratskog društva, a koje ima za svrhu utjecaj na tijek i ishod sudskih postupaka”, stoji u odgovoru HNB-a.

Provjerili smo što o ovome kaže Zakon.

Prema Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela navodi se:

II. PREPOSTAVKE KAŽNJIVOSTI

Temelj odgovornosti pravnih osoba

Članak 3.

(1) Pravna osoba kaznit će se za kazneno djelo odgovorne osobe ako se njime povređuje neka dužnost pravne osobe ili je njime pravna osoba ostvarila ili trebala ostvariti protupravnu imovinsku korist za sebe ili drugoga.

(2) Pod uvjetima iz stavka 1. ovoga članka pravna osoba kaznit će se za kaznena djela propisana Kaznenim zakonom i drugim zakonima u kojima su propisana kaznena djela.

III. KAZNE

Ukidanje pravne osobe

Članak 12.

(1) Kazna ukidanja pravne osobe može se izreći ako je pravna osoba osnovana radi činjenja kaznenih djela ili je svoje djelovanje pretežito iskoristila za počinjenje kaznenih djela.

(2) Kazna ukidanja pravne osobe ne može se izreći jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i političkim strankama.

(3) Uz kaznu ukidanja pravne osobe sud može izreći i novčanu kaznu.

(4) Nakon pravomoćnosti presude o ukidanju pravne osobe provest će se likvidacija pravne osobe.

U samom pak Kaznenom zakonu stoji Članak 312., koji se odnosi na Prisilu prema pravosudnom dužnosniku

”Tko suca, državnog odvjetnika, javnog bilježnika ili drugog pravosudnog dužnosnika ili službenika silom ili prijetnjom kakvim zlom spriječi poduzeti neku radnju ili donijeti neku odluku u okviru njegovih ovlasti ili prisili na poduzimanje neke radnje ili donošenje neke odluke u okviru ili izvan njegove ovlasti,

Kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”, navodi se u ovom dijelu Zakona.

Ukoliko će Raiffeisenbank Austria odgovarati po Kaznenom zakonu iz Članka 312. sasvim je razvidno kako bi sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela za posljedicu imala ukidanje RBA kao pravne osobe. Hoće li uistinu doći do njene likvidacije, te kako će se to odraziti na klijente ove banke, tek je za vidjeti.


Komentari