Radovi na kinu Europa još nisu ni počeli: Čekaju se papiri i dokumentacija

Foto: Kino Europa

Grad je u svibnju ove godine zatvorio popularno kino Europa pod izlikom obnove istoga, što je diglo na noge brojne filmaše i filmoljubce. Od tada je prošlo četiri mjeseca, a obnova 94 godine starog kina još nije ni počela.

Kako javlja Večernji list, za rekonstrukciju i obnovu niti tada nije postojao projekt ili izvođač radova, kao ni novac. Skela je svejedno postavljena, zakupci su iz kina izišli unatoč privremenoj mjeri Trgovačkog suda po kojoj im se dozvolio daljnji boravak, a Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode donio je rješenje kojim je Grad zapravo sam sebe obvezao na izradu “detaljne tehničke dokumentacije za sanaciju zgrade najkasnije u roku od 120 dana”.

Postavlja se pitanje gdje je sve zapelo? “U tijeku je izrada konzervatorske i projektne dokumentacije za obnovu poslovne zgrade Varšavska 3, Kina Europa, u vlasništvu Grada Zagreba” rekao je pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Damir Lasić.

Iz Grada su pojasnili kako je “skela s bočne strane postavljena za pristup krovnoj konstrukciji, a sve zbog pripreme projekta, odnosno izrade konzervatorske i projektne dokumentacije”. U prijevodu, skela koja je po naredbi gradonačelnika Bandića postavljena na kino u Prolazu sestara Baković ondje nije zbog obnove pročelja, već se s nje posljednjih pet mjeseci pregledava krov.

Kino Europa, na kojem je i dalje najava projekcija za 130. rođendan Charlieja Chaplina koje su se održale 16. travnja, još stoji netaknuto. “Nema tu većih pomaka. Doduše, mi smo vjerojatno zadnji koji bismo doznali da se nešto događa, ali sad je i više nego jasno da su se programi normalno mogli održavati u samom kinu, budući da se u njemu ništa ne radi. A za to smo bili od početka, kao i većina Zagrepčana”, kažu nam u Mjesnom odboru.

OTKRIVAMO: Kome ide Kino Europa?

Podsjetimo, za očuvanje kina su prije šest mjeseci organizirani prosvjedi, a tada su se počeli emitirati i filmovi kojima se Europa opraštala od svojih posjetitelja. Krov koji prokišnjava, dvorana u derutnom stanju, loša kotlovnica, odnosno sustav grijanja i hlađenja, bili su glavni razlozi zbog kojih je Grad žurio u adaptaciju, a kako je gradonačelnik Milan Bandić kazao u travnju, nakon što radovi budu gotovi, kino će se ponovno dati u zakup.

“Kino Europa nije ni babovina ni ćaćevina da bi ga se davalo bivšim zakupcima. Na natječaju ćemo odabrati najboljeg”, rekao je gradonačelnik kad su ga pitali zašto kino nakon obnove ne bi ponovno išlo u ruke Borisa T. Matića, odnosno Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival.


Komentari