RADNO U CENTRU ZAGREBA Sve je više ogromnih dizalica: Doznaje se koliko su sigurne i kako se provjerava njihova ispravnost

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dizalice u samom centru Zagreba sve su češći prizor. Zbog sanacije i obnove nakon potresa, na to se trebamo naviknuti, no postavlja se pitanje jesu li opasne za prolaznike. Samo na središnjem trgu nalaze se dvije dizalice, a jedna se nalazi i u Gundulićevoj. Većina ljudi ne zamara se time i opušteno ispijaju kavu u neposrednoj blizini radova. Je li dizalicama mjesto u srcu Zagreba otkrili su radnici na gradilištu za Jutarnji.

Sve je osigurano

“Napravili smo sve što smo trebali. Prostor ispod tereta smo osigurali jer on jedini može pasti”, kažu.

Ispravnost dizalice provjerava se jednom u tri godine i svaki put kad se ona montira na novom gradilištu, a to provode ovlaštene tvrtke. Ispravnost se utvrđuje prema propisu koji odgovara raznim normama sigurnosti. Dizalica koja nije ispitana, predstavlja opasnost na gradilištima, no u tom slučaju, postavljanje dizalice se ne bi smjelo ni dogoditi.

“Gledajte, nas tvrtke naruče i mi obavimo pregled. Ne mogu tvrditi za sve, ali za ono što znam iz iskustva, dizalice se pregledavaju”, priča Nikola Ećimović iz Energoatesta.

Iz Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za Jutarnji su otkrili da se prilikom postavljanja dizalice mora “propisano osigurati čvrstoću i stabilnost dizalice, voditi računa o teretu koji se podiže i da na opremi za dizanje mora biti navedena njezina nosivost te mora onemogućiti opasno njihanje tereta i njegov pad”.

Pored ispravnost, Inspekcija rada iz sastava Državnog inspektorata, prilikom nadzora na gradilištu provjerava dokumentaciju. U slučaju nesreće u kojoj se može utvrditi neispravnost dizalice odgovornost snosi izvođač.

Komentari