Radite na izborima? Do ponoći će se imenovati članovi biračkih odbora

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Noćas do ponoći bit će imenovani članovi više od 6500 biračkih odbora, koji na izbornu nedjelju, 22. prosinca, trebaju osigurati pravilnost i tajnost glasovanja na izborima za predsjednika države.

Svaki birački odbor imat će šest članova, što znači da će kroz odbore u zemlji i inozemstvu biti angažirano gotovo 40 tisuća ljudi.

Na predsjedničkim izborima birački odbori nestranački

Prema zakonu iz 1992., na predsjedničkim izborima birački su odbori nestranački, imaju predsjednika i dva člana te njihove zamjenike.

Biračke odbore u Hrvatskoj imenuju općinska i gradska te izborno povjerenstvo Grada Zagreba, a one u inozemstvu, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Kako bi ih čim bolje pripremio za provedbu izbora, DIP je za biračke odbore pripremio online edukaciju, e-Learning, potom podsjetnike za rad na redovnim i posebnim biračkim mjestima, upute o načinu glasovanja, evidencije prisutnosti i izlazaka članova odbora s biračkog mjesta.

Birački će odbori, prema najavama, biti pod budnim okom promatrača. Njihov će se broj znati krajem tjedna, za sada se zna da će promatrače imati devet političkih stranaka, dvije nevladine udruge, a da su dozvole za promatranje rada biračkih odbora, izbornih povjerenstava i DIP-a dobila četiri od 11 kandidata: Miroslav Škoro, Ivan Pernar, Katarina Peović i  Zoran Milanović.

Neprimjereno je da SDP unaprijed optužuje članove biračkih odbora

Saborska oporba, poglavito SDP,  problematizirao je sastav biračkih odbora i tražio da se u zakon unese da budu višestranački, optužujući pritom HDZ da mu odgovara takav sastav, jer “želi krasti na izborima”.

“Takvim stavom SDP i njegovi partneri unaprijed optužuju članove biračkih odbora da imaju neke zadnje namjere, što držim neprimjerenim”, rekao je u ponedjeljak predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Naglasio je kako je SDP mogao u svom mandatu, da je htio, zakonski promijeniti sastav odbora, ali to nije učinio.

“Danas u biračkim odborima ne sjedne predstavnici političkih stranaka, nego nezavisni ljudi koji su, ne znam iz kojih razloga, za oporbu sumnjivi. To je vrlo ružno, oni vjeruju samo svojim partijskim kolegama, a svi ostali, koji časno i pošteno rade svoj posao, njima su sumnjivi”, kaže Jandroković.

Nije zabilježena situacija da je netko doveo u pitanje izborni rezultat

Otklonio je prozivke o krađi i podsjetio da ni jednom na nacionalnim izborima nije zabilježena situacija da je netko doveo u pitanje izborni rezultat.

Birački odbor imenuje se za svako biračko mjesto, a za nedjeljne predsjedničke izbore određeno ih je 6533. Od toga broja 124 odbora bit će u inozemstvu, a 6409 u Hrvatskoj.

Njih 72 bit će posebna biračka mjesta, na kojima će glasovati pripadnici Oružanih snaga, pomorci, zatvorenici i birači smješteni u ustanove socijalne skrbi.


Komentari