Pučka pravobraniteljica oštro osudila napade na novinare: ‘Pratit ću postupanje svih nadležnih tijela’

Foto: Zagreb.info

Nakon jučerašnjeg prosvjeda na kojemu su se dogodili napadi na novinare, sve više je onih koji te napade osuđuju. Među njima je i pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter koja je najoštrije osudila niz fizičkih i verbalnih napada na novinarske ekipe tijekom zagrebačkog prosvjeda protiv covid potvrda, piše N1.

Šimonović Einwalter u priopćenju osuđuje i to što se novinare ometalo u obavljanju njihova posla i ističe da će “pratiti postupanje svih nadležnih tijela u odnosu na današnje događaje”.

“Osim osude incidenata, u kojima su pojedinci prekoračili svoja prava i grubo nasrnuli na medijske djelatnike, nužno je da policija i po potrebi DORH pravovremeno i detaljno istraže ove događaje kako bi počinitelji snosili sankcije, a društvo primilo nedvosmislenu poruku o netoleriranju nasilnog ponašanja prema bilo kome, naročito ne prema osobama koje obavljaju svoj posao u interesu šire javnosti”, naglasila je.

Šimonović Einwalter navodi kako je sloboda priopćavanja ustavom zajamčena i novinarima jamči pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informacijama.

“Sloboda javnog okupljanja, odnosno pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed, nikako ne isključuje druga zajamčena ljudska prava, niti opravdava verbalno, fizičko ili drugo nasilje”, poručila je.

Napade na novinare RTL-a, Nove TV, HTV-a i Al Jazeere tijekom prosvjeda prethodno su osudili predsjednik države Zoran Milanović, Hrvatska vlada, Ministarstvo kulture, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

Komentari