Prve optužnice za Agrokor: Zbog afere mjenice okrivljeno 29 osoba

Facebook

Podignute su prve optužnice za Agrokor. Zbog afere mjenice okrivljeno je 29 osoba. Među njima su i direktori 13 tvrtki koje su bile dobavljači koncerna. Na teret im je stavljeno krivotvorenje službenih i poslovnih isprava, piše Telegram.

Još nije službeno potvrđeno je li među okrivljenicima i Ivica Todorić, no prema prvim informacijama, njega u ovom slučaju nema.

Zasad je Telegramu potvrđeno samo da su među optuženima odgovorne osobe u Franku, Krašu i Granoliju.

Tužiteljstvo vjeruje da ima dokaze da su od 2010. do 2017. godine optuženi direktori u ime svojih firmi potpisivali mjenice što su ih izdavale tvrtke iz koncerna Agrokor. U njima je bilo neistinito navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi.

Naime, okrivljenicima je, tvrdi tužiteljstvo, bilo poznato da mjenice nisu izdane ni za kakvu za primljenu robu već da se radi u prikrivanju ugovora o financijskom zajmu.

Dalje u optužnici stoji, da su ti isti direktori tvrtki s ovlaštenim osobama određenih financijskih institucija sklapali ugovore o faktoringu kojima su navedene mjenice otkupljivane. U njima je lažirano da tvrtke imaju tražbine prema Agrokorovim tvrtkama i to na osnovu primljene robe ili usluga. Zatim su dobavljači izdavali račune za primljenu robu, iako su i u tom slučaju znali da to ne odgovara istini.

Svi okrivljeni direktori na ovaj su način u ime svojih firmi potpisali ukupno 3.070 mjenica koje sadrže neistinite podatke i predali ih na otkup.

Iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u ovom trenutku nije potvrđeno o kojim se točno firmama radi, no u pitanju su gotovo svi veći dobavljači Agrokora.


Komentari