Provjerili smo sigurnost zagrebačkih lunaparkova: Iznenadilo nas je koja je ozljeda najčešća!

FOTO: Wikipedia

Zagreb su i ovog ljeta prepravili zabavni parkovi, a mnogi se roditelji zbog nedavnih vijesti o nezgodama na atrakcijama opravdano pitaju koliko su one sigurne.

Prije samo dva dana užasnula nas je vijest iz Srbije o vrtuljku koji se srušio za vrijeme vožnje, a u nesreći je ozlijeđeno osmero djece.

Slična vijest zaprepastila nas je i prije manje od mjesec dana kada se u zagrebačkom lunaparku otvorila zaštitna ograda tijekom vožnje na jednoj od atrakcija i uplašila posjetitelje.

Vrtoglave vožnje nekima su adrenalinska zabava, dok su za druge noćna mora, posebice  za one koji se boje visina. Najgore je zabrinutim roditeljima koji ne mogu odgovoriti djecu od vožnje na jurećim atrakcijama.

Zbog toga smo provjerili koliko su te atrakcije zaista sigurne i koliko često se pregledavaju i servisiraju. Na sva pitanja o sigurnosti lunaparkova, ali i o najčešćim ozljedama, pričali smo s Anitom i Darkom Tučekom, vlasnicima jednog zagrebačkog lunaparka. Najviše nas je začudila činjenica da je najopasnija atrakcija na kraju – trampolin.

Tko je zadužen za provjeru ispravnosti atrakcija i koliko često se te provjere obavljaju?

Za provjeru ispravnosti atrakcija zadužene su ovlaštene firme koje rade certificiranje naprava. Naravno, provjeru obavlja i Zaštita na radu kada je u nadzoru te naravno mi kao tvrtka koja se bavi njihovim održavanjem.

Dubinske provjere se obavljaju svake dvije godine (sukladno propisima). Certificiranje naprave se radi svake dvije godine, tehnički pregled jednom godišnje. Provjera ispravnosti pri obavlja se pri svakoj montaži prije puštanja u rad.

Zbog čega dolazi do nesreća? Tko je uglavnom kriv kada se one dogode?

Mi moramo napomenuti da mi do sada nismo imali niti jednu nesreću ovog tipa. Naravno može se dogoditi da se na uređaju dogodi tehnička greška koju je nemoguće predvidjeti kao što je to moguće i kod auta, aviona ili bilo koje drugog stroja.

Naravno da je moguće i da se nesreće dogode usred lošeg i nepropisnog održavanja. Mi imamo sve nove i novije naprave tako da oni imaju nekoliko sigurnosnih rješenja i strojevi se automatski gase i spuštaju kada detektiraju kvar ili neko oštećenje.

Jesu li neke atrakcije sigurnije od nekih drugih?

Generalno ne, kod nekih naprava do ozljeda dolazi nepažnjom i neodgovornim skakanjem korisnika, a kod nekih se može dogoditi kvar na stroju. Napominjemo da su puno češće ozljede na napravama tipa trampolin…

Koriste li posjetioci atrakcije na vlastitu odgovornost ili ipak lunapark preuzima odgovornost za bilo koju vrstu nezgoda? Ako ne preuzima za sve, za što točno preuzima odgovornost, a za što ne?

Mi odgovaramo za ispravnost naprava te imamo police odgovornosti prema trećim osobama, ne odgovaramo za neprikladno ponašanje korisnika na napravama.

Je li u vašem lunaparku ikada bilo ikakvih nezgoda, i ako da koje vrste? 

Dolazilo je samo do iščašenja i uganuća i to isključivo zbog nepropisnog korištenja naprave odnosno ne pridržavanja naših uputa.

Jesu li posjetitelji katkada sami krivi za određene nezgode, i kakve im se najčešće događaju?

Da, nažalost jesu. Odrasli klinci koji skaču po trampolinu na način na koji dovodi do ozljeda, to je zapravo najčešća ozljeda. Nama nikada nitko nije ispao s naprave zbog naše krivice.


Komentari