PROTUGRADNE RAKETE Zagorski poljoprivrednici tvrde da su bile učinkovite, a župan predlaže pokus: ‘Da se jedan dio brani jednu godinu raketama’

Foto: Zagrebačka županija / FB Policija zaustavlja Krapinsko - zagorska županija

Zagorje je po treći put u samo tri tjedna pogođeno jakom tučom zbog koje su poljoprivrednicima stradali mnogi usjevi. Iako se šteta od jučerašnjeg nevremena još procijenjuje i dalje je otvoreno pitanje protugradne obrane.

Podsjetimo, država je ukinula financiranje raketa kojima se inače branilo od tuče, te trenutačno ne postoji nikakav funkcionalni sustav protiv te destruktivne vremenske oborine.

Za Dnevnik HRT-a, govorio je poljoprivrednik Danijel Sinković koji smatra kako bi šteta bila manja kada bi djelovala protugradna obrana.

Tuča u Poznanovcu, foto: Policija zaustavlja – Krapinsko – zagorska županija

“Možda smo mi sentimentalno vezani uz te rakete, ali te rakete su imale učinaka. Živio sam 15 godina pored stanice, bila je do moje kuće”, kaže poljoprivrednik Danijel Sinković.

“Protugradna obrana, kakva-takva bila, bila je učinkovitija jer ja to u svoje 62 godine ne pamtim. Bilo je tuče, ali to je bilo sporadično”, kaže Stjepan Kralj iz Poznanovca.

Zdravko Tušek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, sinoć i jutros obilazio je poljoprivrednike. On je ponovio stajalište Ministarstva o protugradnoj obrani raketama.

“Sva zainteresirana javnost, svi zainteresirani subjekti koji razumiju ovu problematiku su se složili da ovakav sustav više nije učinkovit, da nemamo znanstvenih dokaza”, rekao je Zdravko Tušek iz ministarstva.

Eksperiment u Zagorju

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar predložio je eksperiment u vezi obrane protiv tuče.

“Da se jedan dio brani jednu godinu raketama, a jedan dio ne, pa da vidimo hoće li biti kakve razlike u intenzitetu nevremena koje pogađa ta područja”, rekao je Kolar.

Podsjetimo, ako šteta od tuče bude veća od 20 posto proračuna Županije, proglasit će se elementarna nepogoda.


Komentari