Prosvjed za zaštitu šuma u subotu na Medvednici, Fruškoj gori i Durmitoru

pp-medvednica.hr

U subotu, 5. listopada u podne sa zvukom sirene za uzbunu, održati će se prosvjed za zaštitu šuma pod nazivom “Sa Tri Gore Ori Se Jeka” na Medvednici, Fruškoj gori i Durmitoru, najavili su iz Zelenog odreda, koji prosvjed organizira na Medvednici.

Prosvjed, svaki u svojoj državi, organiziraju Zeleni odred iz Hrvatske, Čuvari/ke Fruške gore iz Srbije i Koalicija za održivi razvoj iz Crne Gore, koji su 14. rujna u Rumi potpisali Međunarodni sporazum o suradnji na očuvanju šuma. Prosvjed na Medvednici održat će se kod Planinskog doma Risnjak.

“Opasno je kada ozbiljno narušavaju strukturu i stabilnost šume. Zaštita šuma obično se provodi kada je ugroženo šumarsko gospodarenje, kada postoji prijetnja korištenju vrijednih šumskih proizvoda”, kažu u Zelenom odredu koji tvrdi da se u Hrvatskoj ne radi dovoljno na zaštiti šuma.

Negativno djelovanje čovjeka na očuvanje šuma kod nas je “u trendu” već godinama, a isto je tako i na području susjednih država, tvrde u Zelenom odredu.

Podsjećaju kako već godinu i pol dana rade na dokazima o tome tko je odgovoran za katastrofalno stanje hrvatskih šuma, a ovih su dana pred završetkom ključnog djela tužbe. “Imena političara, korumpiranih djelatnika Hrvatskih šuma d.o.o., vlasnika pilana i korumpiranih policijskih djelatnika iz nekih općina nalaze se na popisu koji je predan pravnim institucijama”, kažu u Zelenom odredu.

Tri odbora Europskog parlamenta – za poljoprivredu, okoliš i gospodarstvo, početkom godine su u Strasbourgu raspravljali o strategiji Europske unije za šume. “U fokusu rasprave u kojoj je sudjelovalo 26 europarlamentaraca našla se Hrvatska, i to u negativnom svjetlu. Zastupnici Zelenih iz Austrije skrenuli su pozornost na ilegalne sječe šuma pri čemu je Hrvatska, uz Rumunjsku, na samom vrhu”, navode u Zelenom odredu.


Komentari