Prosvjed sindikata učitelja ispred Ministarstva znanosti: ‘Od posla ne bježimo, ali iskorištavati se ne damo’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod” u 11 sati ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja održao je prosvjed pod nazivom “Korona škola” .

Kako navode iz sindikata, glavne teme prosvjeda su  paralelna nastava, refundacija troškova, plaća za vrijeme bolovanja i manjak spremačica.

“Za vrijeme ove pandemije, sindikalnih prosvjeda nije bilo. Mogao se steći dojam da su sindikati tijekom pandemije eutanazirani. Naravno da to nije tako, pisali smo dopise i nikakvih rezultata nije bilo. I u takvoj situaciji što ćete napraviti – ili ćete se nastaviti dopisivati ili ćete napraviti nešto da vas se shvati ozbiljno”, rekao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Čelnik sindikata istaknuo je problem “duplog rada”, odnosno da se značajan broj učitelja posljednjih mjeseci susreću sa situacijom da nakon održane nastave u učionici za dio učenika, kada dođu kuću moraju se posvetiti onima koji su zaraženi ili u izolaciji. To je dupli rad koji uopće nije reguliran, a koji treba biti ukinut.

Ono što ih također kopka jest činjenica da učitelji koji moraju u izolacije zbog bliskog kontakta ili pak zaraze, dobivaju manje plaće slijedom toga. Sindikat traži da se zbog na nastavnike počne primjenjivati odredba koja se primjenjuje i na saborske zastupnike i ministre, odnosno da im plaća ostaje ista prenosi srednja.hr.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

“Ne tražimo puno. Tražimo da se bolovanje prouzrokovano covid-19 tretira kao svako drugo bolovanje”,  objašnjava Tanja Biloglav iz sindikata.

Prosvjednici također smatraju da bi se svim nastavnicima za rad od kuće trebale isplatiti naknade. Naime, od doma koriste svoje energente, grijanje, internet, mobitel, računala i slično.

I posljednja stavka su prava  nenastavnog osoblja, s naglaskom na spremačice. Sindikat zahtjeva dozvolu za zapošljavanje u svim školama koje imaju uvjete i potrebu za navedeno.

“Radimo što nismo radili i novim poslovima se ne vidi kraja. Dezinficiramo učionice i mjerimo temperaturu.Mi smo uz učitelje u svakom štrajku, želimo da i oni budu od nas. Od posla ne bježimo, ali se iskorištavati ne damo. Čiste škole koštaju, nečiste koštaju više”, kazala je Smilja Petrina.

Prosvjed se održao uz pridržavanje epidemioloških mjera, a zahtjevi će biti prosljeđeni državnom tajniku, kao i ministru Radovanu Fuchsu.

Ne tražimo mnogo, već želimo da se pravila jednako primjenjuju na sve radnike. Neka vas korona zaobiđe. Ostanimo zdravi“, zaključak je prosvjeda.

“Unatoč većem padu BDP-a, Vlada ne samo da nije dirala u prava zagarantirana kolektivnim ugovorima nego je usprkos svemu osigurala i povećanje plaća od 1.1 2021. u iznosu od 4 posto za sve prosvjetne radnike, što nas dovodi do ukupne brojke kumulativnog povećanja plaća za prosvjetne radnike od više od 20 posto. To je jasan pokazatelj da itekako brinemo za prosvjetne djelatnike.

Usprkos tome, pojedinci su se odlučili na prosvjed protiv onih koji su im to osigurali. Ako je i od Stipića previše je”, rekao je glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja Božo Pavičin.

Podsjećamo, u sinoćnjem gostovanju na RTL-u danas ministar obrazovanja Radovan Fuchs zahtjeve je ocijenio kao upitne i problematične.

“Znamo o čemu se radi, o zahtjevima za reguliranje dodatnih primanja i nekakve pritužbe na umanjenja plaće ako netko od zaposlenika završi u samoizolaciji.  Mislim da su svi ti zahtjevi prilično upitni i problematični pogotovo u ovom trenutku, kada je ova vlada ispoštovala ono što je obećala unatoč predvidljivom padu BDP-a i u takvim okolnostima jasno i glasno rekla da će svima u obrazovanju 1.siječnja podići  plaće za 4 posto i to nije bilo lako i jednostavno i stoga mislim da su ti zahtjevi malo pretjerani”, kazao je Fuchs.


Komentari