PROSVJED PRED USTAVNIM SUDOM: ‘Zagrebački centar za smeće je interes i projekt otpadne mafije’

“Zagrebački centar za smeće je interesi i projekt otpadne mafije”, “Od hrvatske ko smetlišta, neće biti ništa” i ” Plenković, Ćorić, Bandić, Kožić, Esih, odgovorni ste za stanje s otpadom” neki su od prosvjednih transparenata koji su se našli danas ispred zgrade Ustavnog suda.

Na Markovom trgu danas je prosvjedovala Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) zbog protivljenja izmjenama Zakona o održivom gospodarenju otpadom koje će kažu stvoriti sustav nepravedne naplate te sustav koji višestruko krši ustavna prava. Predstavnici UZOR-a, predali su stoga Ustavnom sudu RH zahtjev za ocjenu ustavnosti spornih odredbi.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

“Došlo je vrijeme da se o ovome razgovara vrlo ozbiljno na nivou najviših institucija u Republici Hrvatskoj koje nam mogu poslužiti pod uvjetom da za to imaju dovoljno hrabrosti i dati odgovore na sve ono što tražimo. Kap koja je prelila čašu je donošenje izmjena zakona o državnom gospodarenju otpadom u rujnu prošle godine, odnosno tada je je bila rasprava on je donesen u veljači. Prema tome se jedinicama lokalne samouprave nalaže dopremanje svog mješanog komunalnog otpada u centre za gospodarenje otpadom, gdje se na temelju ranijih odluka uspostavlja i zaokružuje jedan ciljani sustav – sustav nepravedne naplate, višestruko kršenje ustavnih prava”, kazala je Branka Genzic Horvat, predsjednica udruge UZOR.

Podsjetimo, ova udruga se već duže vrijeme bori protiv izgradnje tzv. megacentara za skupljanje mješovitog otpada pa su tako sličan prosvjed održali i krajem svibnja. Inzistiraju na tome da vlada pronađe rješenja za održivo gospodarenje otpadom usmjereno prvenstveno na odvojeno prikupljanje otpada.


Komentari