Prosječna plaća učitelja viša nego što je objavljeno?

Foto: Goran Mehkek / CROPIX (ilustracija)

U jeku štrajka mediji su posljednjih dana objavili rezultate međunarodnog istraživanja Paylaba o prosječnim plaćama nastavnika. Informacije o plaćama u Hrvatskoj dobili su od portala MojaPlaća, koji je objavio informaciju da je prosječna plaća učitelja 5950 kuna, što je debelo ispod prosjeka, piše Index.

Ispostavilo se da ta informacija nije točna jer je prikupljena online anketom koju popunjavaju posjetitelji portala MojaPlaća.

Kolika je zapravo prosječna plaća učitelja?

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su nam rekli da je prosječna neto plaća svih nastavnika u svibnju 2019. godine iznosila 7135 kuna neto.

“Prosječna plaća 7.135 kn neto se odnosi na sve učitelje i nastavnike (VSS, VŠS i SSS) za svibanj 2019. godine koji rade puno radno vrijeme”, odgovorili su iz Ministarstva za Index. Ovaj službeni iznos potječe iz sustava Centralnog obračuna plaća (COP), kojim se bilježe isplaćene plaće u javnom sektoru. Svibanj je posljednji mjesec za koji imaju pune podatke, kazali su iz Ministarstva.

Prema istim podacima, prosječna neto plaća za nastavnike s visokom stručnom spremom (VSS) nešto je viša i iznosi 7207 kuna neto.


Komentari