PROPALI PLANOVI: Stožer odbacio ideju o procijepljenosti 20 posto populacije do kraja ožujka, ’Imamo 32 posto više zaraženih’

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježen je 1891 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7600, rečeno je na konferenciji za medije stožera civilne zaštite RH.

Među njima je 1038 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 99 pacijenata. Preminulo je 20 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 260 636 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5828 preminulo, ukupno se oporavilo 247 208 osoba od toga 665 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 23 776 osoba. Do danas je ukupno testirana 1 495 041 osoba, od toga 9 327 u posljednja 24 sata.

Najmlađa preminula osoba imala je 58 godina.

Utrošeno je 399.828 doza cjepiva i cijepljeno je 319.772 osobe. od toga je 239.716 osoba primilo jednu dozu dok je cijepljenje završeno za 80.056 osoba.

Incidencija

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak otkrio je kako je brojka novozaraženih ovog tjedna viša za 32 posto.

Dodaje kako je incidencija novozaraženih na 100 tisuća stanovnika 307,6. Što se tiče regija, najveću incidenciju ima Primorsko-goranska županija, a najnižu Istarska županija.

HALMED je zaprimio 1090 prijava nuspojava za Pfizer, 126 Moderna, 771 AstraZeneca. dva slučaja prijave nuspojava za koje ne znamo koje je cjepivo primljeno.

Žarišta

Capak tvrdi kako ne postoje neka posebna žarišta širenja virusa. Ističe potom kako je Splitsko-dalmatinska županija istaknula kako ima 20 slučaja studenata koji su došli studirati u Hrvatsku putem Erasmusa, a postoje i grupiranja u svećeničkom domu, no ništa što dodatno iskače.

Cijepljenje

Što se tiče najava za dolazak cjepiva, Capak tvrdi kako je ništa nije promijenilo. AstraZeneca je isporuku smanjila kako je i najavljeno, ali Pfizer redovito isporučuje. “U ožujku bi treblo još doći 33.980 doza dok iste u travnju rastu na više od 50 tisuća tjedno”, tvrdi.

Na navode kako do kraja ožujka očekuju 20 posto cijepljenih prvom dozom, Capak navodi kako bi to značilo da imamo 800 tisuća doza. “Nažalost tu količinu s prvom dozom nismo dosegnuli i to jer nismo dobili doze cjepiva koje smo očekivali, a to se najviše odnosi na AstraZenecu”, tvrdi.

Novinare je zanimalo kakve smo ugovore potpisivali s proizvođačima cjepiva te zašto iste nismo mijenjali kako bi dobili što više cjepiva.

“HZJZ je donio odluku o količini cjepiva. Tada se nije moglo naslutiti da će biti ovakvih problema s isporukom AstraZenece. Kad smo donosili odluku o količinama, vodili smo se i dinamikom distribucije cjepiva”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Ne može se ugovor u svakom trenutku mijenjat. Mi smo sad dogovarali treći ugovor s Pfizerom”, dodao je Capak.

Što se tiče onih koji su cijepljenje odbili govori, Beroš govori kako HZJZ ima orijentacijske podatke, no da točne brojke nema.

Potpore ugostiteljima

Upitani o predviđanjima da ugostitelji neće dobiti mjere potpore, čelnik stožera, Davor Božinović govori kako je Upravno vijeće HZZ-a održalo Sjednicu. “Kazalo je, a na tragu tih najava, da oni koji krše mjere stožera, bilo to na nacionalnoj, županijskoj ili gradskoj razini, neće imati pravo na potpore. Bitno je je li to registrirano, nije bitno je li usmeno upozorenje, prekršajni nalog ili nešto treće. U ovom kontekstu je bitno da je kršenje registrirano, a onda će Ravnateljstvo poslati popis tih pravnih subjekata HZZ-u i onda će oni izgubiti pravo na naknadu”, zaključuje.

Mjere za Uskrs

Božinović govori kako će o mjerama razgovarati, no ovaj princip trebao bi ostati i za vrijeme Uskrsa, ali i ljetne sezone te sve dok se situacija s pandemijom ne olakša.

“Mi ćemo sigurno napraviti okvir koji je ozbiljan. Koliko će se provoditi u praksi, to je stvar svih nas da uvjerimo građane i one koji ih se ne pridržavaju. Niti jedna državna institucija neće ići po kućama i provjeravati štitite li svoje djedove i bake, perete li ruke…Sve je jasno i vama i županijskim stožerima…Od građana ovisi hoćemo li iz ove situacije izaći sa što manje sankcija”, govori.

Tvrdi kako će nove mjere predstaviti početkom travnja, kako je to već i praksa jer svaka dva tjedna se propituju, ali dodaje i kako u konačnici o građanima i njihovu ponašanju ovisi hoće li te mjere biti produljene ili pooštrene.


Komentari