PRONAŠLI NOVE TRAGOVE Suženo područje pretrage! Javnosti se obratila i policija, otkrili su drogu u kombiju i apartmanu

Foto: Screenshot

Sedmi je dan potrage za nestalim Matejem Perišem. Brodovi i čamci i dalje pretražuju Savu između tramvajskog i Brankovog mosta, mjesto koje se navodi kao lokacija na kojoj je Matej nestao.

Novinar Kurira obavio je razgovor s Matejevom djevojkom Sanjom koja je rekla kako je Matej mjesecima planirao doček u Beogradu. Kaže kako između njih nije izbila nikakva svađa koja bio mogla biti okidač za bilo što.

Matej je otišao u Beograd sa šestoricom prijatelja od kojih je njegova djevojka znala trojicu. To su Matejevi stari prijatelji iz osnovne škole. Dodala je da nije znala da će im se ostala trojica priključiti. Isključila je svaku mogućnost povezivanja Mateja sa bilo kakvom nedozvoljenom supstancom. Nije izgubila nadu da će ga pronaći.

Konzumacija narkotika

Predsjednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović dao je izjavu o slučaju nestanka 27-godišnjeg Mateja Periša.

“Policija je više nego u uobičajenim okolnostima uključena u potragu za mladićem iz Splita. Mi smatramo da je u pitanju dijete jer je osoba jako mlada. Tada se traga i van radnog vremena”, istaknuo je Mijailović, piše Blic.

Rekao je i kako je Matejevo društvo primijetilo tek nakon sat ipo da Mateja nema.

“Momci iz Splita su došli u Beograd 30. prosinca, a u smještaj na Dorćolu su ušli nešto prije 18 sati. U smještaju su već počeli konzumirati alkoholna pića. Oko 21 sat su otišli u restoran “Ambar” gdje su također pili alkohol. Nastavili su provod u klubu “Gotik” gdje su naručili veliku količinu alkohola” otkrio je detalje iz istrage Mijailović.

Prema njegovim tvrdnjama koristili su speed.

“Možete misliti kako je to utjecalo na njihova tijela. Alkohol plus narkotici. Matej je negdje oko 1.40 ustao od stola i naglo izašao van. Činjenica je da su njegovi prijatelji skoro sat vremena kasnije primjietili da ga nema. Nestanak su prijavili sutradan popodne” otkriva Mijailović.

Naglasio je kako je policija od mladića u startu dobivala rezervirane informacije.

“Nisu spominjali opijate, jer Matejevog oca poznaju i vole, a on čovjek nije znao da mu sin konzumira drogu. Međutim, mi smo našli tragove u kombiju u kojem su došli iz Hrvatske i u smještaju u Beogradu. Konzumirali su drogu. Najvjerojatnije sva sedmorica. Tu drogu su donijeli sa sobom” rekao je Mijailović.

Izgubio prijatelja

Istaknuo je i kako je Matej bio potresen smrću prijatelja te kako se ta tragedija dogodila prije mjesec ipo dana.

“Mladić nije mogao spasiti svog prijtelja. Dao je sve od sebe, ali nije mu mogao sačuvati život. Mateju se ova tragedija dogodila prije samo mjesec i pol dana i mi ne znamo kroz koji proces tugovanja prolazi niti kako se oporavlja od šoka” istaknuo je Mijailović.

“Što više vremena protječe, to je nade sve manje, ali nećemo odustati dok ne riješimo ovaj slučaj. Kao i svaki slučaj kad je u pitanju dijete, policajci se predaju zadatku više nego inače” zaključio je Mijailović.

Djevojka u bijelom i još jedan mladić koji trči

Srpska policija riješila je misterij djevojke u bijelom koja se pojavila na snimci koju je snimila nadzorna kamera u noći kada je nestao Matej.

Prema pisanju Blica radi se o dva različita mladića. Jedan je Matej Periš koji se pojavljuje na početku snimke u bijelim tenisicama, a drugi je mladić koji je također na sebi imao samo crnu majicu s kratkim rukavima, ali crne tenisice s bijelim džonom.

Drugi mladić nema nikakve veze s nestankom Mateja, kao ni osoba u bijelom koja trči pored njega. Riječ je o slučajnosti da su se na hladnoći našla istovremeno dva mladića sličnog stasa koji su se mimoišli u samo nekoliko sekundi.

Dodatnu pomutnju izazvalo je to što su Matejevi prijatelji rekli kako je nosio crne tenisice s bijelim džonom. Kasnije je ipak Matejev otac potvrdio kako je njegov sin u noći nestanka nosio bijele tenisice.

Oglasio se i Plenković

“Poznam oca, jako mi je žao. U kontaktu sam od prvog trenutka oko toga. Prema ovome što dobivam, informacije, nemamo cjelinu što se dogodilo. Ovog trenutka ne mogu komentirati tuđe izjave. Nije bitno što je rekao Vulin. Meni je važno da doznamo što se dogodilo”, rekao je Plenković.

Susjedi o Mateju

Novinar Kurira u Splitu je razgovarao s prvim susjedima Matejevog oca. Piše kako su za njega imali samo riječi hvale, ali kažu i kako polako gube nadu da je Matej živ.

“Posljednji put sam ga vidjela pred Božić u crkvi. Šta možeš, čovjek se nada, uvijek postoji nada, ali evo prošlo je već sedam dana i onda ti sve nade padaju u vodu. On je živio kod majke, a ovdje mu živi otac. Toliko je vremena prošlo, a da se ne javi. Moji sinovi su išli s Matejom u gimnaziju i kažu da je bio divan dečko. Što se dogodilo sam Bog zna” rekla je susjeda.

“Ovo je velika tuga za Split i Hrvatsku. Matej je divno dijete, sportaš, uzor svima. Ne mogu vjerovati da je imao nekih dodira s porocima, jedino ako mu netko nešto nije stavio u piće. Nadam se da će sve dobro završiti, molimo se da ga pronađu. Hvala svima u Beogradu na pomoći da nađemo našeg Mateju” rekla je Matejeva utučena profesorica.

Potraga se suzila

Darko Kovačević iz ‘Mreže za opasnost Srbije’ rekao je da su detaljnom potragom “pronađeni neki tragovi” koji bi mogli odgovoriti na pitanje gdje je Matej ušao u Savu, piše Blic.

“U principu uvijek se tijelo traži nizvodno ako postoje informacije da je neka osoba na određenom području uopće ušla u vodu. Međutim, kako to sad nije potpuno potvrđeno, pronađeni su neki tragovi, pa postoji osnovana sumnja da je ipak mjesto ulaska bilo mnogo više uzvodno, onda se krenulo odatle. To su neki osobni predmeti koji su pronađeni. Sada se istražuje svaka mogućnost, zaista svima je stalo da se ta mlada osoba nađe. Mi se svi i dalje nadamo da ćemo ga naći u nekim mnogo sretnijim okolnostima” rekao je Kovačević.

Objasnio je da se ronioci suočavaju s izuzetno teškim i napornim poslom koji dodatno otežavaju loša vidljivost i niska temperatura.

“Na brzim vodama vidljivost je strašno loša. Doslovno na dužinu ruke ronilac ne može vidjeti. Sve što se radi, radi se na dodir. Bilo bi nemoguće da se pretraži taj potez na dodir, to je dugotrajno. Drugo, što su sami vremenski uvjeti loši – ovo doba godine, temperatura vode koja je 5, 6 stupnjeva, znatno smanjuje pokretnost ljudi u vodi bez obzira na sva suha odijela i svu tehnologiju. Ronioci mogu izdržati 15 -20 minuta do pola sata maksimum, pa se mijenjaju. To je kao traženje igle u plastu sijena na tolikom području i onda se čeka neka, bilo kakva, konkretna situacija, kao što je ova jučer bila. Znači, pronađeni su neki tragovi, sužen je potez pretrage, međutim nažalost ili na sreću, ronioci nisu uspjeli ništa da nađu” rekao je Kovačević.


Komentari