PROMJENE U ZAGREBAČKOM HDZ-U Ćelić odlazi iz Skupštine, a Mikulić iz vrha organizacije

Gradska organizacija HDZ-a Zagreb u četvrtak je održala sjednicu Predsjedništva HDZ-a Zagreb na kojoj je došlo do velikih promjena koje ukazuju da se HDZ ozbiljno priprema za lokale izbore u Zagrebu.

Na sjednici predsjedništva HDZ-a Zagreb trenutni tajnik gradske organizacije saborski zastupnik HDZ-a dr. Ivan Ćelić najavio je odlazak iz Skupštine. Ćelić se naime povlači kako ne bi imao dvije funkcije, odnosno da bi mogao svoj rad usmjeriti u pravcu narodnog zastupnika u Saboru. Kako doznajemo na sjednici je odlučeno da će zamjena za Ivana Ćelića u skupštini biti Mario Župan, piše otvoreno.hr.

Župan se u gradsku Skupštinu vraća nakon više od tri godine, odnosno prošlih lokalnih izbora. Iako se za njega govorilo da je blizak bivšem predsjedniku Tomislavu Karamarku, Župan je, kako doznajemo od HDZ-ovac, dokazao se oko smještaja unesrećenih u potresu u Studentskom centru.

Također, kako doznajemo, Andrija Mikulić, trenutni predsjednik zagrebačkog HDZ-a najavio je kako se više neće kandidirati na mjesto predsjednika ove organizacije HDZ-a.

Prema neslužbenim informacijama iz vrha zagrebačkog HDZ-a najviše se priželjkuje kandidatura Domagoja Ivana Miloševića. Mnogi u njemu vide ostvarenog poslovnog čovjeka s iskustvom u nekretninskim poslovima i iskustvom u upravljanju velikim sustavima, poput Pastora. Milošević je i jedan od rijetkih bivših ministara uz kojeg se ne vežu nikakve afere, što je HDZ-u jako važno.

Prekinuti unutarstranački izbori dolaze do izražaja

Među članstvom se sada ponovno aktualizira pitanje unutarstranačkih izbora za lokalne organizacije koji su prekinuti epidemijom Covida-19. Naime, izbori za šefa zagrebačkog HDZ-a po načelu jedan član jedan glas trebali su biti održani 06. travnja, što znači da je sadašnje vodstvo u tehničkom mandatu već skoro pola godine.

U igru za preuzimanje užarene fotelje od Andrije Mikulića ulazi više imena.

Kandidat koji se često spominjao i kao kandidat za gradonačelnika i kandidat za predsjednika zagrebačkog HDZ-a je dr. Mislav Herman. Njegovo ime na stranačkom sastanku već bilo u svakakvim kombinacijama, a dio HDZ-ovaca je uvjeren da će se to ponoviti te kako će se Hermanovo ime opet naći među kandidatima.

U HDZ-u Mislava Hermana opisuju kao “dobrog i korektnog dečka” koji je spreman pomoći kolegama.

No, podsjećamo, u ožujku četiri dana dana do isteka roka jedini koji je javno objavio kandidaturu, predstavio tim, vodio višetjednu angažiranu kampanju i prikupio 2000 potpisa, dr. Pavo Kostopeč, poznati kirurg iz transplantacijskog tima bolnice Merkur.

Ujedinjavanje frakcija?

No, guranje Miloševića kao jedinog kandidata za gradonačelnika pokazuje da su se frakcije HDZ-a, kojih u Zagrebu ima mnogo, ujedinjuju. Upućeni izvori tvrde da se to radi po nalogu središnjice kako bi HDZ konačno stao iza svog kandidata za gradonačelnika bez fige u džepu.

Naš sugovornik je čvrsto uvjeren kako će HDZ-ov kandidat sigurno ući u drugi krug. Smatra da je nemoguće da Milan Bandić ponovo osvoji mandat, a Tomislav Tomašević je preradikalan da bi osvojio dovoljno glasova u drugom krugu u koji jedino može ući uz podršku SDP-a.

Kako bilo, do kraja rujna trebala bi biti poznata odluka o tome hoće li se i kako nastaviti procesi unutarstranačkih izbora te tko će biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Grada Zagreba. Ministar zdravlja Vili Beroš izgleda u potpunosti je otpao i sve se rjeđe spominje  u tom pogledu jer će biti potreban kako bi se uspješno prošlo kroz pandemiju koronavirusa te od njega Andrej Plenković očekuje dodatne napore oko reforme zdravstva koja treba izgladiti loše odnose, loše upravljanje ljudskim i materijalnim kapacitetima te financijsku neodrživost zdravstva.

S druge strane Domagoj Ivan Milošević dobio je respektabilan broj glasova na parlamentarnim izborima i to pogotovo u zagrebačkim dijelovima svoje izborne jedinice.


Komentari