PROMJENA USTAVA? Peović okuplja opoziciju: ‘U Hrvatskoj 80 posto građana misli da žena ima pravo na izbor’

Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK

Saborska zastupnica Radničke fronte, Katarina Peović, održala je u utorak konferenciju za novinare na kojoj je rekla kako će pokušati okupiti progresivnu opoziciju te na taj način skupiti potpise petine zastupnika u Saboru kako bi u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog promjene Ustava kojim bi se pravo žene na pobačaj vratilo u taj temeljni dokument.

“Vidimo da se stvara široka fronta. To se može učiniti tako da petina zastupnika uputi u saborsku proceduru prijedlog promjene Ustava ili da se kroz referendumsku inicijativu skupi dovoljan broj potpisa i u Saboru zatraži promjena Ustava”, rekla je Peović.

Istaknula je kako je vidljivo da se radi o “ultrakonzervativnoj manjini koja svoje rigidne stavove nameće većini, odnosno, na mala vrata zabranjuje pobačaj, a u Hrvatskoj 80 posto građana misli da žena ima pravo na izbor”.

Kaže kako su sastavili prijedlog promjene Ustava te da im treba 30 zastupnika koji će ga potpisati. Nada se da će ih opozicija podržati.

Oprezno s referendumom

Komentirala je mogućnost referenduma rekavši da tu treba biti oprezan i da ga je važno dobro organizirati, no, kako kaže podržava i jednu i drugu inicijativu, i obje trebaju biti pokrenute.

Istaknula je kako Radnička fronta zajedno s udrugom Faktiv upozorava da je povratak pobačaja u Ustav način na koji bi se popravilo stanje po tom pitanju zbog visokog broja prizivača savjesti. Podsjetila je kako su prošle godine organizirali prosvjednu akciju ispred bolnica gdje su, kako kaže, molitelji uznemiravali žene koje su odlučile pobaciti.

Žene se proglašava ubojicama

Član Radničke fronte, neurolog Antun Glasnović poručio je kako ga najviše smeta što se žene koje žele pobaciti proglašava ubojicama, a to su, ističe, većinom žene koje nemaju materijalnih ni drugih uvjeta za odgajanje djece, i to se događa do 10. tjedna, a nakon toga vrlo rijetko.

“Nisu to neke nadrogirane ženskice koje iz zabave odlaze na pobačaj nego žene s itekako velikim problemima koje nemaju nikakvu podršku u društvu i na njih će se te molitvene grupe okomiti i napadati koliko god mogu umjesto da pokušaju empatizirati kada već toliko govore da su za život”, zaključio je.

Komentari