Prometna prognoza: Saznajte gdje vas očekuju gužve uoči blagdana Velike Gospe

FOTO: HAK

Na početku ovog trećeg, za neke i produženog, vikenda u kolovozu slavimo blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza koji se obilježava u većini europskih država. S obzirom da je blagdan u četvrtak, mnogi će spojiti nekoliko dana i otputovati na kraći odmor zbog čega gužve očekujemo već od popodnevnih sati u srijedu, 14. kolovoza na važnijim cestovnim pravcima, piše Hrvatski autoklub.

Tijekom četvrtka, 15. kolovoza vjernici iz Hrvatske pohodit će mnogobrojna marijanska svetišta u Sinju, Krasnu, na Trsatu u Rijeci, u Aljmašu i Mariji Bistrici u kojima očekujemo pojačan promet i gužve već od ranih jutarnjih sati. Vozače upozoravamo na mnogobrojne hodočasnike pješake kojih će na našim cestama biti tijekom noći i ranojutarnjih sati.

Uobičajene turističke gužve vikendom očekuju nas od petka, 16. kolovoza do ponedjeljka, 19. kolovoza uglavnom u smjeru unutrašnjosti, odnosno graničnih prijelaza sa Slovenijom na izlasku iz zemlje te sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom na ulasku u zemlju. Trajekti i katamarani plove prema ljetnom plovidbenom redu. U većini pristaništa i luka očekuje se gust promet uz čekanja, po potrebi uvodit će se dodatne linije.

Subota, 17. kolovoza i nedjelja, 18. kolovoza bit će u znaku gustog prometa ponajviše u smjeru unutrašnjosti te iz smjera istoka prema zapadnoeuropskim odredištima. Najveće gužve očekuju nas:

 • na A1 Zagreb-Split-Ploče na dionici Zagreb-Bosiljevo II, s čekanjima na Lučkom i Demerju na prema Zagrebu
 • na A2 Zagreb-Macelj s povremenim zaustavljanjima pred tunelom Frukov Krč u smjeru Maclja
 • na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kod tunela Učka i kod čvora Matulji
 • na A7 Rupa-Diračje prema graničnim prijelazima Rupa i Pasjak
 • na Krčkom mostu
 • na Jadranskoj magistrali na prilazima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, na dionici Split-Omiš-Makarska
 • na gotovo svim graničnim prijelazima uz moguća višesatna čekanja na Bajakovu, Tovarniku, Staroj Gradiški, Slavonskom Brodu, Maljevcu, Karasovićima, Metkoviću

Tijekom subote, zbog što bolje protočnosti, djelatnici autocesta i policijski službenici regulirat će promet na naplatnoj postaji Demerje. Ondje će se, tijekom vršnih opterećenja, cestarina moći platiti i gotovinom, dok se ostalim danima smije plaćati samo kreditnim i debitnim karticama, odnosno ENC uređajima.


Zabrana za teretna vozila

Zbog blagdana Velike Gospe, 15. kolovoza i uobičajenih ljetnih zabrana za teretna vozila ograničenja za teretna motorna vozila iznad 7,5t bit će sljedećih dana:

 • srijeda, 14. kolovoza – 15:00 do 23:00
 • četvrtak, 15. kolovoza – 14:00 do 23:00
 • subota, 17. kolovoza – 04:00 do 14:00
 • nedjelja, 18. kolovoza – 12:00 do 23:00

Zabrana se odnosi na važnije državne ceste: DC8 (Jadranska magistrala), DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC23 (Žuta Lokva-Senj) i druge pa se na tim cestama očekuje i nešto protočnija vožnja. Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

Komentari

loading...